Stichting Help

Sosuakids naar School

Reisverslag november 2014

Een bezoek met een rouwrand.

Daags voor mijn vertrek naar Sosúa bleek hoe ernstig ziek mijn geliefde zwager was en dat hij nog maar heel kort te leven had. Met dat gevoel reisde ik af.
Na mijn aankomst bleef mijn koffer ingepakt, waardoor ik het gevoel had, meteen weer te kunnen vertrekken. Gelukkig hoefde dat niet, maar binnen 24 uur na mijn thuiskomst op de oorspronkelijk geplande datum, overleed mijn zwager. Hij had toch op mij gewacht, zoals de familie beaamde.

Gelukkig bleek er ook veel positiefs van de projecten te melden en dat geeft een goed gevoel.


Ik bezocht natuurlijk de Colegio Asher. Beneden aan het pad gaat de bouw van de nieuwe school door de Samaritans uit Canada razendsnel en is nu al zichtbaar vanaf de weg tussen Sosúa en Puerto Plata. Het terrein is enorm groot en door participatie van Feed the Children wordt er, naast het gebouw dat in aanbouw is, nog een kanjer van gebouw bij geplaatst. Colegionov2014-1

Deze schaalvergroting is haast onvoorstelbaar. Veel tijd met Judith heb ik deze keer niet kunnen doorbrengen, overbelast als zij is, door alle werkzaamheden die op dit moment tegelijkertijd lopen.

In Nederland had ik het plan opgevat om wat meer Dominicanen op eenvoudige manier een beetje kennis te laten maken met de Amerikaanse taal door middel van cursussen op micro sd kaartjes. De Dominicaanse Republiek is erg afhankelijk van het toerisme uit de VS en Canada, maar slechts enkele Dominicanen spreken meer dan 3 woorden Amerikaans. Een Nederlandse gulle gever heeft onze stichting in staat gesteld om een 9 tal tablets met micro sd kaartjes ten behoeve van onderwijs aan te schaffen. Ik zelf heb 4 cursussen met in totaal ca. 400 eenvoudige lessen Spaans – Amerikaans op de kaartjes geïnstalleerd.ColegioAsher2014tablets1

 Zo heeft de Colegio Asher tablets met lessen van ons gekregen en vanzelfsprekend openen de tablets de weg naar een veel uitgebreider gebruik daarvan ten behoeve van het onderwijs. Meteen een grote stap voorwaarts dus en ik zag de verbaasde en blije gezichten! Ook volwassenen kunnen op die manier wat van die taal leren en het is nu al gebleken dat de cursussen ook aanslaan bij diegenen met slechts 6 jaar basisonderwijs van meer dan 20 jaar geleden.

Ook ons project in Camu bezocht ik opnieuw en dat loopt goed. Gelukkig brengt Dave van de Sosua Kids mij met zijn 4 wheel drive daar steeds weer naar toe, want het ligt afgelegen en de wegen daar naartoe zijn heel erg slecht. Met een van de hoofden van de school vergeleken we, ter controle, de lijst met namen van de kinderen die vouchers voor de schooluniformen                                
gekregen hadden, met de lijsten van aanwezige kinderen op de school. Op enkele schrijffouten in de namen na, bleek het te kloppen.

Camukidnov2014In de laatste week van mijn verblijf kwamen de “mannen van Colour4kids” uit Nederland. Op hun verzoek had ik het afgelopen jaar informatie voor hen verzameld betreffende een bescheiden bouwproject in de buurt van Sosúa. Het is een school in Puerto Plata geworden, die ook een belangrijke buurtfunctie vervult. Met alle betrokken partijen is in een vergadering informatie uitgewisseld en het is nu aan de stichting Colour4kids om te bepalen wat er verder gebeurt.Colour4kidsnov2014
Onze stichting houdt zich niet met bouw bezig, dus wij blijven daar buiten. Maar ik persoonlijk vond het fijn een bijdrage te leveren door een project voor te stellen aan een andere stichting. Als dat project gerealiseerd wordt, krijgen daardoor kansarme kinderren en met name ook alleenstaande moeders, straks weer heel wat meer mogelijkheden. Per slot van rekening is dat ook het doel van onze stichting.

Wellicht met een beetje extra steun, kunnen we in 2015 meer tablets
aanschaffen.
                                                                                                             Colour4kidsnov2014