Stichting Help

Sosuakids naar School

Reisverslag mei 2014

Met 7 personen opgestouwd zitten in een langzaam achteruit rijdende openbare taxi op een vierbaansweg, zonder goedwerkende remmen, schokbrekers en verlichting, ja, dan weet je dat je weer terug bent in de Dominicaanse Republiek. Even daarvoor zaten we in een file, veroorzaakt door een protestmars van bewoners uit Montelllano.

 

Geen chauffeur haalt het in zijn hoofd, die te verstoren, want stenen en machetes (grote kapmessen) liggen klaar. Maar iedereen blijft rustig en er gebeurt verder niets. Ik was op weg naar Tania in Puerto Plata om naar de school te gaan waarop nu de 8 kinderen zitten, die in november een schooluniform etc. van ons kregen. Het gaat goed met die kinderen en Tania en ik kochten schooluniformen en schoenen voor 3 nieuwe leerlingen.Tania shoes for kids 2014

De kans is groot dat de Nederlandse stichting Colour4kids diezelfde school gaat helpen met de bouw van 2 nieuwe klaslokalen, een kantoortje, toiletten en een kantine. Dit is een uitbreiding van het bestaande schoolgebouw. Hoewel onze stichting zich niet met bouw bezighoudt, heb ik desgevraagd nogal wat informatie bij de betrokkenen van die school voor Colour4 kids verzameld, zodat zij daarmee aan de slag kunnen. Ik vind het leuk om ook op die manier een steentje bij te dragen aan onderwijs voor kinderen.

Samen met Dave bezocht ik weer ons project in Camu. We kregen een prachtige fruitmand aangeboden en vele tekeningen en schilderijtjes die de kinderen gemaakt hadden. Dave en ik waren verrast door de hoeveelheid en de mooie afbeeldingen. Ook met de andere kinderen die wij via de Sosua Kids Ass. steunen, gaat het goed, vertelde Janet.
paintings Camukids 2014Camukids Canning

buying books Colegio Asher

Verder goed nieuws van de Colegio Asher. De Samaritans uit Canada zetten een enorm schoolgebouw neer voor de Colegio, vlakbij hun huidige slechte onderkomen in El Batey de la Union. Eindelijk komt er een complete school en kan in alle vereiste vakken worden lesgegeven, omdat er dan ook een natuurkunde- en scheikundelokaal met benodigdheden zal zijn, hetgeen nu ontbreekt. Tevens komt er een grote moestuin en worden kippen gehouden.
De bouwwerkzaamheden van deze nieuwe school staan geheel los van de in aanbouw zijnde ambachtsschool voor de Colegio Asher in La Union, door een andere groep Canadezen. Zo ontstaan straks een basisschool, vervolgopleiding en praktijklessen, die de kinderen achtereenvolgend kunnen doorlopen. Een prachtig project dus, hetgeen we gezamenlijk bereiken.
Ondanks deze geweldige hulp zullen onze bijdragen aan leraarssalarissen en schoolmaterialen nog steeds hard nodig zijn, verzekerde Judith mij. Als straks de gebouwen af zijn, moeten die niet leeg komen te staan door gebrek aan geld voor leerkrachten. Recentelijk heeft de Dominicaanse overheid de salarissen voor de leraren van de openbare scholen flink opgetrokken. Als de salarissen van de leerkrachten op de Colegio Asher sterk achterblijven, zal dat op den duur tot leegloop leiden en dat zullen we moeten vermijden. Uiteindelijk zijn het juist deze leraren, verzorgers en kokkin, die de kinderen opvangen en ze een menswaardig gevoel en bestaan geven.   
Food Colegio Asher 2014 street Puerto Plata