Stichting Help

Sosuakids naar School

Nieuws 2017

EEN GELUKKIG NIEUWJAAR TOEGEWENST.

December 2017

Donateurs gezocht voor schoolbusje.

De Colegio Asher heeft dringend een schoolbus/minibus nodig voor het vervoer van de kinderen en om inkopen te doen voor de ca 400 leerlingen. De tweedehands Toyota met open laadbak, die nu meer dan 10 jaar oud is, heeft niet alleen grote reparaties nodig, maar kan ook niet meer dienen om de kinderen te vervoeren. Dit jaar heeft de Dominicaanse regering een wet aangenomen die het transport van kinderen in open laadbakken verbiedt. De Dominicaanse Republiek heeft in het Guinness Book of Records de trieste nummer 1 positie van het gevaarlijkst land ter wereld op verkeersgebied.
Wij hopen donateurs te vinden die de aanschaf van de schoolbus/minibus mogelijk maken.

November 2017

welkom op onze nieuwe site

welcome
welcome

Oktober 2017

Reisverslag

Reisverslag september-oktober2017 staat onder Reisverslag.

Augustus 2017

Vouchers

De jaarlijkse vouchers voor de schooluniformen, rugzakjes en leermiddelen zijn weer door de Sosúa Kids Assocation op diverse locaties aan kansarme kinderen uitgedeeld. Michelle Bennett, vanaf het begin betrokken bij de Sosúa Kids, komt ieder jaar speciaal over uit Canada om daarbij te helpen. Sinds 2006 steunt onze Nederlandse stichting deze Association.
vouchers2017Camuvouchers

 

Juli 2017

Colegio Asher 1 van de 25 beste scholen.

Judith heeft, na de uitslag van de recente examens, van het Ministerie van Onderwijs gehoord dat de Colegio Asher behoort tot de 25 beste scholen van de Dominicaanse Republiek. In totaal zijn daar ongeveer 3.500 scholen.
Onze donateurs mogen trots zijn op het feit dat zij daaraan bijgedragen hebben.

Intussen groeit met onze hulp langzaam, maar gestaag, de bibliotheek van de Colegio.

libraryColegioAsher2017

libraryColegioAsher2017

 Juni 2017

Muurschilderingen

Al enige tijd werken de Nederlandse stichting Colour4kids (C4K) en onze stichting in de Dominicaanse Republiek gedeeltelijk samen aan dezelfde projecten, ieder binnen de eigen doelstelling. Het betreft een basisschool in de achterstandswijk Miramar in Puerto Plata en de Colegio Asher in El Batey de la Union.
De C4K brengt kleur in het leven van kansarme kinderen en doet dit onder meer d.m.v. muurschilderingen. Onder leiding van en in samenwerking met Carin Steen, gespecialiseerd in muurschilderingen, heeft de C4K op de school in Puerto Plata en bij de Colegio Asher schitterende muurschilderingen aangebracht. Beide schoolleidingen kozen het thema “Rechten van het kind” en de leerlingen hebben schilderend ook een steentje bijgedragen. Onze projecten hebben hierdoor een prachtig kleurrijk aanzien gekregen.

wallpaintingsColegioAsher2017wallpaintingsColegioAsher2017-2
 wallpaintingsColegioAsher2017      wallpaintingsColegioAsher2017-2

wallpaintingPuertoPlata2017
wallpaintingPuertoPlata2017

 

 April 2017

Regen

Nog steeds heeft het de afgelopen maanden buitengewoon hard geregend. Veel wegen (waaronder die naar Camu) zijn nog steeds niet begaanbaar en het zal niet makkelijk worden om onze spullen daar bij de kinderen te krijgen. Door de verloren gegane oogsten zijn de voedselprijzen erg gestegen, hetgeen de allerarmsten natuurlijk het meest treft.

Colegio Asher

Judith en Roberto van de Colegio Asher zijn heel blij met hun derde dochter, die in maart werd geboren. Judith zal spoedig haar werkzaamheden kunnen hervatten, zodat zij leerlingen naar de examens in juni kan begeleiden.

 

Februari 2017

Webmasters

Onze webmaster Eelco Roos heeft na 10 jaar aangegeven niet langer onze website te onderhouden. Vanzelfsrekend vinden we dat erg jammer, maar we zijn hem heel dankbaar voor zijn jarenlange inzet en steun aan onze stichting. Een nieuwe webmaster vinden is een zware klus en we zijn dan ook heel blij Robert (www.robidoe. nl) te hebben gevonden die het werk van Eelco wil overnemen. Onder zijn leiding zal een vernieuwde website worden opgestart.

Nieuws 2016

December 2016

Het reisverslag november-december 2016 is te lezen onder "Reisverslag" 

"Schooluniformenfeestje" voor 25 kinderen uit geheel of deels weggespoelde huizen van Sosúa Abajo en Maranatha.

buyingschooluniformsPuertoPlata1buyingschooluniformsPuertoPlata2buyingschooluniformsPuertoPlata55buyingschooluniformsPuertoPlata35

buyingschooluniformsPuertoPlata3buyingschooluniformsPuertoPlata5

 

buyingschooluniformsPuertoPlata7buyingschooluniformsPuertoPlata8

buyingschooluniformsPuertoPlata

 

Oktober 2016

Het was dus weer raak in Haïti, nu met de orkaan Matthew. In de Dominicaanse Republiek (DR) viel het in vergelijking met Haïti erg mee. De zuidkust werd het hardst geraakt, maar de schade in Sosúa en Puerto Plata, aan de noordkust, was relatief klein.
Net als 6 jaar geleden, na de grote aardbeving, zullen weer veel Haïtianen vluchten naar de DR op zoek naar voedsel, medische hulp, een dak boven hun hoofd, kortom naar alles wat er nu in hun land na de ramp ontbreekt. Net als in Europa weet men in de DR met een grote stroom vluchtelingen geen raad. Arme Dominicanen zien ze met lede ogen aan komen. Haïtianen werken voor de allerlaagste lonen en moeten met alles genoegen nemen. Dominicanen, die toch al nauwelijks werk hebben voelen zich in hun bestaan weer bedreigd. Politie zet dan regelmatig grote groepen illegale Haïtianen de grens over, waarna die weer even snel terugkomen. De Haïtiaanse prostitué verdringt de Dominicaanse, vanwege de lage tarieven en accepteert alle risico’s.
Wanhopige moeders sturen hun kinderen naar een ver familielid, dat in de DR woont. Maar vaak heeft men al 6 kinderen en krijgen die nauwelijks voldoende eten en verzorging. Als er dan nog een 4 tal verre neefjes en nichtjes bijkomen is dat ondoenlijk en die kinderen gaan dan ook snel zwerven.
De Colegio Asher, die in een arme wijk met heel veel Haïtianen in de DR is gevestigd, zal de gevolgen, net als voorheen, weer voelen. Onze stichting doet er alles aan om deze school binnen onze mogelijkheden te steunen.

September 2016

In 2006, alweer10 jaar geleden, begonnen wij kansarme kinderen in de omgeving van Sosúa en Puerto Plata naar school te helpen. In 2007 werd de Stichting Help Sosuakids naar School daartoe opgericht.
Er zijn in die jaren door ons in totaal zo’n 3500 schooluniformen, schoenen en duizenden schoolartikelen, zoals pennen, potloden, kleurpotlodenkrijt, schriften etc. etc. gegeven. Daarnaast hebben wij ook 10 jaar lang het salaris van aantal leraren van de Colegio Asher betaald. Ruim 1700 nieuwe mooi bedrukte t- shirts hebben via ons hun weg naar de allerarmste kinderen gevonden, Ongeveer 400 kilo lappen voor naailessen zijn vanuit Nederland naar de Puerto Plata vervoerd.
Wij kunnen zeker tevreden terugkijken op het bereikte resultaat, maar we blijven wel vooruit kijken en denken.

De Colegio Asher heeft dankzij belangrijke hulp uit Canada de beschikking gekregen over nieuwe schoolgebouwen. Mede hierdoor kan het aantal leerlingen van de school in toekomst groeien van 230 naar ongeveer 500. Onze stichting heeft in overleg met de Colegio Asher besloten een bibliotheek in een van de gebouwen op te zetten. Niet alleen de leerlingen van de Colegio zullen hiervan gebruik kunnen maken, maar ook veel leerlingen van andere scholen en de ca. 3000 inwoners van de straatarme wijk El Batey la Union. Naast Dominicanen wonen in die wijk vooral veel gevluchte Haïtianen.
De boeken kunnen dan, onder toezicht, in de bibliotheek ingekeken worden, maar worden niet uitgeleend.Van internetgebruik op de scholen aan de noordkust is nog nauwelijks sprake.
Uitgebreid gebruik van computers, in plaats van boeken, staat niet in de lesprogramma’s opgenomen. Ook de vele lange stroomonderbrekingen en problemen met de wifi ontvangst staat een betrouwbaar dagelijks gebruik van computers in de weg. Hoewel men heel wat Dominicanen met een smartphone ziet, is voor velen een permanent gebruik van internet veel te duur. Bovendien is er weinig kennis van programma’s buiten Facebook en WhatsApp. Veel arme Dominicanen en Haïtianen hebben echter helemaal geen kennis van het internet.De opzet van een bibliotheek met naslagwerken en veel leer- en lesboeken is daarom in de komende jaren nog helemaal niet achterhaald en overbodig.Het zal nog vele jaren duren voordat het gebruik van computers en internet er structureel is ingevoerd en voor iedereen toegankelijk is.Wel hebben wij de afgelopen jaren een aantal nieuwe 7 inch tablets aan de Colegio Asher geschonken. Daarmee hopen we toch de brug te slaan naar een breder toekomstig gebruik ervan.

Wil iemand ons helpen de bibliotheek verder in te richten en geld voor de aanschaf van wat boeken te geven, dan is dat heel welkom op rekening nummer NL30ABNA0572739818 van onze Stichting Help Sosuakids naar School.
Wellicht ook een idee voor bezoekers aan de Dominicaanse Republiek, die de armoede daar gezien hebben en toch iets daaraan willen doen.  


Augustus 2016

vouchers voor nieuwe schooluniformen
vouchers2016osuakids

vouchersschooluniformsosuakids2016

 

Juni 2016

reisverslag mei 2016, zie onder  "Reisverslag"

schooluniformsRosaPuertoPLataMay2016

schooluniformsRosaPuertoPLataMay2016 

 

"Schooluniformenfeestje voor 29 plattelandskinderen op 28 mei 2016"

casa nelson may2016casa nelson may2016casa nelson may2016casa nelson may2016casa nelson may2016

 

April 2016

Onze aanpak t.a.v. de schooluniformen gaan we wat aanpassen aan de veranderende houding van de Dominicaanse overheid. Het afgelopen jaar zijn er door het ministerie van onderwijs in de DR aanzienlijk meer schooluniformen verstrekt aan kansarme kinderen. Alleen kinderen die al naar school gaan, kunnen soms zo’n gratis uniform bemachtigen, maar het eerste schooluniform met toebehoren moet altijd zelf bekostigd worden. Dat is de reden dat er veel kansarme kinderen bij gebrek aan geld niet naar school gaan.Schooluniformsnov2015
In mei 2016 worden er verkiezingen gehouden in de DR en in een dergelijk jaar wordt er altijd veel uitgedeeld om stemmen te winnen. Het is dus de vraag of de overheid na de verkiezingen op dezelfde schaal schooluniformen ter beschikking blijft stellen.

Vooralsnog heeft onze stichting besloten om zich op de instroom van een groter aantal nog niet naar school gaande kinderen te richten en iets minder op het gedurende zes jaar verstrekken van uniformen aan dezelfde kinderen. De kinderen zullen na het eerste jaar meer zelf moeten proberen van de overheid een uniform of delen daarvan te krijgen. Toch zullen wij de kinderen blijven volgen. Mocht blijken dat ze nadien de benodigdheden niet van overheidswege ontvangen, dan zullen wij alsnog daarvoor zorgen.

Onze stichting heeft beperkte middelen. Op bovengenoemde manier proberen wij te voorkomen dat wij onnodig uniformen verstrekken en stimuleren wij tevens de kinderen om tijdens hun schoolperiode zelf actie te ondernemen. Daar waar het nodig is, blijven wij natuurlijk helpen.                                                            

 

Maart 2016

Tijdens mijn bezoek aan Sosúa in november 2015 ontmoette ik in hotel Casa Marina een landgenote, Janny Koldenhof. Zij is een enthousiaste, energieke vrouw, die regelmatig Sosúa bezoekt en meteen al bood zij aan onze stichting te willen helpen op het gebied van fondsenwerving. Zij heeft meer contacten in het oosten van ons land.
Onze stichting is bijzonder blij met haar hulp.


Februari 2016

De Colegio Asher heeft het tweede nieuwe gebouw in gebruik genomen.


Januari 2016

Colegio Asher

Colegio Asher Dec2015

aankondiging expositie:

prspectiefaankondiging

Nieuws 2015

Prettige Kerstdagen en een Gelukkig 2016

December 2015

Het reisverslag november 2015 staat te lezen onder "Reisverslag".
Diegodeocamponov151
Diegodeocamponov151


November 2015

Wij hopen binnen enkele maanden onze nieuwe website online te hebben staan.

Oktober 2015

Leiding en leraren van de Colegio Asher hebben het momenteel extra moeilijk aan het begin van dit nieuwe schooljaar. Veel grote wijzigingen in het onderwijsproces zijn plotseling opgelegd door het ministerie van onderwijs, zoals bijv. de wijze van lesgeven en de methode van het evalueren. Tegelijkertijd zijn er nogal wat nieuwe leerlingen met grote gedrags- en leerproblemen van andere scholen bij de Colegio gekomen. Daar wordt nu met man en macht aan gewerkt, zodat deze nieuwe kinderen zo snel mogelijk goed te handhaven zijn bij de andere kinderen in de klas.    

Augustus 2015

vouchers voor schooluniformen Camu, La Cienaga, Sabaneta, Sosúa
Camu2015schooluniformdistributionSosuaKids2015schooluniformdistribution2 

Camu2015schooluniformdistribution                                      SosuaKids2015schooluniformdistribution2

SosuaKidsimillero2015schooluniformsdistribution4VoucherDayJuly132013Lineup1       

SosuaKidsimillero2015schooluniformsdistribution4                  VoucherLineup2015       
                                                    

Juni 2015

Reisverslag mei 2015 is beschikbaar: zie rubriek Reisverslag

Colegio20150014

 


April 2015

Het Dominicaanse ministerie van onderwijs voert nu geleidelijk het systeem in waarbij de schoolkinderen de gehele dag les krijgen, in plaats van een halve dag. Ook wordt er meer geld ter beschikking gesteld voor maaltijden, nu de kinderen tussen de middag niet meer naar huis gaan.

 

Maart 2015

In hoog (Canadees) tempo bouwen de Samaritans het nieuwe schoolgebouw voor de Colegio Asher. Zo gaat een droom in vervulling van de Colegio Asher, de school die in september 2006 startte. Tot dusver is de school altijd in bar slechte onderkomens gehuisvest geweest en dat gaat nu veranderen.
Toch blijft onze hulp nog steeds hard nodig. De Colegio Asher heeft elke maand veel geld nodig om de leraarssalarissen te kunnen blijven betalen. Ook moeten boeken, schriften, schoolbordkrijt e.d. steeds weer worden aangeschaft en er moet ook eten gekocht worden voor de maaltijden die de kinderen op school krijgen.  

ColegioAshernewschoolbuilding1  ColegioAshernewschoolbuilding2

 

FEBRUARI 2015

Openbare schoolgebouwen, die enorm vervallen waren geraakt, worden nu opgeknapt. De Dominicaanse regering stelt hiervoor geld beschikbaar en op diverse plaatsen ziet men bouwwerkzaamheden. De school in Puerto Plata die ik in november bezocht, werd ook grootscheeps aangepakt, maar de werkzaamheden liggen nu alweer 2 maanden stil. De reden daarvan is onbekend. De leerlingen zijn in een andere school ondergebracht en het is nu afwachten wanneer zij weer naar hun oorspronkelijke school terug kunnen.

buildingschoolPOP2014-1buildingschoolPOP2014-2

buildingschoolPuertoPlata 2014-1                          buildingschoolPuertoPlata2014-2

Colour4kids 

Archief nieuws 2013

December 2013

Het reisverslag november 2013 is te lezen onder "Reisverslag".

November 2013

De reizen naar Sosúa brengen, naast overleg met de betrokkenen, controle van de projecten en informatie, ook andere positieve dingen met zich mee. Tijdens haar verblijf legt Sylvia, naast Nederlanders, ook contacten met bijv. Canadezen, die daar op vakantie zijn. Sommige toeristen zoeken een goede bestemming voor meegebrachte schoolartikelen of kleding. Sylvia bezoekt dan desgevraagd samen met hen de Colegio Asher. Steeds zijn de bezoekers diep onder de indruk van hetgeen ze daar zien en willen iets bijdragen.
De Canadese Nelly, een dame op leeftijd die Sosúa regelmatig bezoekt en zeer sociaal voelend is, bezocht in mei 2013 met Sylvia de Colegio Asher. Zij belde Sylvia recentelijk op, omdat zij nu een paar dozen gaat vullen met hulpgoederen bestemd voor de DR, die vanuit Toronto per containerschip vervoerd gaan worden naar Puerto Plata. Een deel daarvan is voor de kinderen van de Colegio Asher.
Hoewel buiten onze Nederlandse stichting om, wordt door deze in Sosúa gelegde contacten ook ons doel bereikt, nl. hulp aan kansarme kinderen in de DR.

Lees meer: Archief nieuws 2013