Stichting Help

Sosuakids naar School

Reisverslag mei 2015

Het was erg heet in mei en de normale vele regens bleven uit. Er heerst al langer droogte en naast de vele, langdurige stroomonderbrekingen wordt nu ook het water maar mondjesmaat geleverd aan de bevolking. De toerist in de resorts merkt hier echter niets van.newschoolbuilding2015

Tijdens een van mijn bezoeken samen met Judith en Roberto aan de Colegio Asher heb ik voor de eerste keer het grote gele gebouw, dat nu ook zichtbaar is vanaf de weg van Sosúa naar Puerto Plata, van binnen gezien. Dit gebouw dat door de Canadese Samaritans is gebouwd, stellen zij gratis ter beschikking aan de Colegio. Al het overige moet de school zelf bekostigen. Het gebouw bevat 1 geweldig grote ruimte voor maximaal 400 leerlingen en is tevens multifunctioneel. Het huidige aantal van 240 kan dus nog behoorlijk toenemen. Het daarnaast liggend tweede gebouw, dat nu nog in aanbouw is, bevat vele klaslokalen en wordt hopelijk in augustus opgeleverd.

Niemand, die de locaties van de Colegio Asher in de afgelopen 10 jaar niet heeft bezocht, zal zich na de verhuizing nog kunnen voorstellen in welke erbarmelijke omstandigheden allen voorheen op die school hebben moeten leren en werken.
Gezamenlijk zijn we ook naar Puerto Plata gegaan om diverse leermiddelen te kopen voor het nieuwe schooljaar.

Colegio201501Bij toeval kwam ik tijdens een rit met de zog. openbare taxi terecht in een wagen met op de achterbank 6 opeengepakte dove kinderen. De chauffeur, zeer begaan met deze kinderen, vervoert die kinderen dagelijks van en naar de dovenschool in Puerto Plata en brengt ze op diverse plekken helemaal naar huis. Dat doet hij deels op eigen kosten. Ook koopt hij soms van zijn eigen geld water voor ze, want ze hebben vaak zo’n dorst, vertelde hij. Ik gaf hem wat extra geld voor de rit en zei “voor de volgende flesjes water”. Daarna bracht hij mij helemaal tot het hotel Casa Marina, in plaats van naar de taxistandplaats aan de hoofdweg.

Wegens ziekte van Dave, kwam het er niet meer van om naar Camu te gaan. Dat is niet zo erg, want in november kan dat alsnog. Het was wel een verrassing dat ik tekeningen e.d. van de kinderen van Camu kreeg, die zelfs tot in het hotel werden bezorgd. Soms gaan de makkelijkste dingen mis en lukken de moeilijkste wel.Taniaandschooluniforms2015

Zoals elk jaar zullen er weer, mede van onze substantiële bijdrage, schooluniformen e.d. worden aangeschaft. De vrijwilligers van de Sosua Kids As. zullen in juli weer hard daaraan werken, d.m.v. het uitreiken van de vouchers. Daarnaast zorgde onze stichting tijdens mijn bezoek, nog voor schooluniformen en toebehoren voor een 6 tal kinderen in Puerto Plata, die tot nu toe niet naar school konden. Tania heeft die kinderen uitgezocht. Zo is daar een jongen bij, wiens moeder drugverslaafd is en tippelt. Hij slaapt vaak ergens bij buren als zijn moeder ’s nachts weg is, krijgt daar wat eten en zwerft op straat. Voortaan kan hij dus dagelijks naar school en krijgt daar ook te eten.

                                                                                              Taniaandschooluniforms2015

orphanage2015
orphanage2015

Voor kinderen van de Colegio Asher in El Batey de la Union, de kinderen van  het weeshuis te Sosúa en ook die van het middagschooltje in Puerto Plata, kon ik weer vele t- shirts brengen, die we steeds weer gratis van Fox Productions uit Weesp krijgen en daarnaast gaven wij ook allerlei kantoorartikelen, papier, pennen, schriften etc, afkomstig uit een groot pakket geschonken door Staples. Dat leverde weer heel veel blije kinderen op.

Volgend jaar zal dat een behoorlijk probleem opleveren, daar Arke onze stichting voortaan zwaar wil laten betalen voor het transporteren van 50 kilo humanitaire goederen. Arke wil slechts een paar grote stichtingen met naamsbekendheid sponsoren, maar kleine stichtingen moeten voor het transporteren van humanitaire hulpgoederen betalen.