Guatemala

Project 2019 / 2020 - Nieuwbouwproject Schisis kliniek Guatemala

In 2019 benaderde Tessa de Goede van stichting Tess Unlimited ons met het verzoek om een steentje bij te dragen aan het bouwproject van een nieuwe kliniek waar kinderen met een hazenlip en/of open gehemelte (Schisis) geopereerd kunnen worden en daarmee zicht krijgen op een betere toekomst.

Stichting Tess Unlimited is een Nederlandse stichting gevestigd in Guatemala die sinds 2008 hulp biedt aan kinderen met schisis; een aangeboren afwijking waarbij de lip, en in veel gevallen ook het gehemelte, van de mond niet volledig zijn gesloten.

Guatemala is een derdewereldland waar medische zorg zeer beperkt is en waar schisis in openbare ziekenhuizen niet behandeld wordt. Dit betekent dat kinderen die met schisis geboren worden dit voor de rest van hun leven zouden hebben. Tess Unlimited zet zich in voor deze kinderen in Guatemala zodat zij ook de kans krijgen op gelukkig en betekenisvol leven!

De nieuwe kliniek  wordt gebouwd in San Gaspar Vivar; een plaats ongeveer 15 minuten vanaf Antigua; de hoofdstad van Guatemala. ,,We hebben voor deze locatie gekozen omdat het centraal ligt en de temperatuur het hele jaar door goed is’’, legt Tessa uit. ,,Op andere locaties waar het warmer of kouder is, worden kinderen vaker ziek voor de operatie.’’ Tot nu toe werden kinderen met een open gehemelte, die aanklopten bij Tess Unlimited, met hulp van buitenlandse artsen geopereerd in reguliere ziekenhuizen. ,,Nadeel hiervan is dat jaarlijks maar een beperkt aantal kinderen geholpen kon worden en de kosten erg hoog waren. Met financiële hulp van fondsen en sponsoren hebben we binnenkort de beschikking over een eigen Schisis kliniek waar we veel goedkoper én veel meer kinderen zicht op een betere toekomst kunnen bieden!’’.

Ons aandeel

Colour4kids heeft aangeboden om in de afrondende fase (eind 2019) de kosten van het binnen schilderwerk, muurschilderingen en een deel van de  aankleding voor haar rekening te nemen. Medio februari/maart 2020 gaat kunstenares Carin Steen ter plaatse aan de slag om een inspirerende, kleurrijke muurschildering aan te brengen in de kliniek. Met Carin Steen hebben we reeds succesvol samengewerkt tijdens eerdere projecten in Guatemala, Honduras en de Dominicaanse Republiek. 

Het prachtige resultaat van het project en haar werkzaamheden gedurende 2020 is te zien in het Eindverslag C4K TessUnlimited 

 

Financiering

Stichting Jan van der Pouw Kraan Fonds, die tot doel heeft het welzijn van kinderen (zowel medisch als op ander gebied) te verbeteren, verraste ons met een donatie van 2.500 euro. Ons voorstel om deze donatie te verbinden aan het project in Guatemala werd met instemming begroet. Met name het kleur brengen in het leven, de leefomgeving en welzijn van hulpbehoevende kinderen sluit perfect aan bij het gedachtengoed van deze stichting die ontstaan is uit de nalatenschap van voormalig molenaar van molen de Valk in Leiden - Jan van der Pouw Kraan – die zijn gehele leven begaan was met het lot van minderbedeelde kinderen in zijn omgeving.

Meer lezen over het prachtige werk van Tess Unlimited in Guatemala klik dan op de link: 

www.tessunlimited.nl