Guatemala

Project 2022 - Muur- en plafondschildering bij Shisis kliniek Tess Unlimited

Normaal gesproken is een ziekenhuis niet wat je noemt een "happy place", maar in dit geval wèl !!!

De Shisis Kliniek van de Tess Unlimited foundation ligt net buiten de hoofdstad Antigua van Guatemala. Tessa de Goede, oprichter van de NGO Tess Unlimited die de kliniek runt, heeft haar droom waargemaakt door nu een eigen plek te hebben waar kinderen de beste zorg krijgen die er is.

Jarenlang schakelde Tessa medische teams in om de operaties op locatie uit te voeren, wat altijd ingewikkeld was, maar zelden comfortabel. Nu worden de kinderen geopereerd op een toplocatie en ontvangen tevens alle andere zorg die ze nodig hebben. Denk aan een speciaal melkprogramma voor pasgeborenen, psychologische consulten voor de ouders, logopedie en tandheelkundige zorg voor de oudere kinderen. Tessa is erin geslaagd om van een klinische ruimte een warm thuis te maken met veel leuke details die op ieders gezicht een glimlach zullen toveren.

Kunstenaar Carin Steen is vanaf het begin betrokken geweest bij het artistieke gedeelte van de inrichting van de kliniek. De opening van kliniek was nogal vertraagd door de pandemie, maar dat gaf haar juist alle tijd om door de hele kliniek leuke dieren te schilderen, uiteraard allemaal met een schisis! In de tandheelkundige kliniek schilderde ze een aantal dieren en ook een installatie die aan het plafond hangt en een gat in het plafond voorstelt dat zich naar de hemel opent, compleet met vlinders, een vlieger en een vogel. Het geeft de kinderen iets om naar te kijken als ze in de tandartsstoel zitten.

Afgelopen weken heeft Carin een grote kaart van Guatemala aangebracht op een muur in de kliniek. Het is eigenlijk een prikbord dat zal worden gebruikt om de geboorteplaats van elke patiënt vast te pinnen.Daarnaast heeft ze een quetzal, de nationale vogel van Guatemala geschilderd. Uiteraard een perfecte plek voor selfies!

Het is geweldig om te zien hoe de kliniek is veranderd van een bouwplaats tot een bruisend centrum van activiteiten. Het leven van tientallen kinderen is al veranderd dankzij deze kliniek en er staan nog en tientallen staan nog op de wachtlijst. Het was een groot plezier om aan dit project bij te kunnen dragen!

Deze schilderactiviteiten van kunstenares Carin Steen werden mogelijk gemaakt middels sponsoring van de stichtingen Colour4Kids en podia4People