Guatemala

Project 2017 - Renovatieproject Kinderdagverblijf Las Nubes - Guatemala

In september 2017 is gestart met het opknappen van het kinderdagverblijf Las Nubes in Acatenango – Guatemala. Het betreft enerzijds het verbeteren/aanpassen van een aantal voorzieningen en anderzijds een kleurrijk- en educatief muurschilderproject. Dit project wordt in zijn geheel gefinancierd door Colour4kids.

Kinderdagverblijf (KDV) Las Nubes is in 2010 gestart door de Guatemalteekse Anabella Meneses met als doel kinderen op te vangen van families die werken op de koffieplantages in deze regio. Het betreft kinderen uit de meest kwetsbare families van deze gemeenschap met name de Kachiquel Maya’s. 

Dagelijks biedt het KDV onderdak aan zo'n 50 kinderen in de leeftijd van 3 tot 11 jaar zodat beide ouders kunnen werken om voor voldoende inkomsten voor het levensonderhoud te zorgen. De kinderen kijgen iedere dag een ontbijt en lunch. De jongste kinderen blijven in het KDV en komen in de peutergroep. De oudere kinderen gaan naar school en krijgen na schooltijd huiswerkbegeleiding en bijscholing Engels van een Amerikaanse vrijwilligster.

Na zeven jaar intensief gebruik zijn de verschillende ruimtes en speelplaatsen van het kinderdagverblijf wel toe aan een flinke opknapbeurt. Ook moet er een tweede toilet komen zodat er voor zowel de jongens als de meisjes een aparte voorziening is. Dit kan relatief makkelijk en voordelig gerealiseerd worden door een doucheruimte die niet gebruikt wordt, om te bouwen naar een toilet. Daarnaast wil men ook graag een ondergronds rioolsysteem met buizen aanleggen zodat qua hygiëne ook een flinke verbetering wordt gerealiseerd.  

De grote speelplaats heeft veel oneffenheden waardoor de kleintjes regelmatig vallen. Met het egaliseren en het aanbrengen van belijning en doelen voor een voetbalveld krijgt deze plek een flinke upgrade. Ook de speelplaats voor de kleine kinderen heeft een opknapbeurt nodig middels egaliseren en inrichten met houten speeltoestellen.

Het KDV is voor de exploitatie volledig afhankelijk van hulp van buitenaf. Een groot deel van het geld dat nodig is om het KDV draaiende te houden komt van klanten die bewust koffie kopen en geld doneren aan het KDV om daarmee hulp te bieden aan de families die op de koffieplantages werken.

Daarnaast ontvangt het KDV jaarlijks een donatie van Children Charity Onlus uit Italië waarmee de moestuin onderhouden kan worden en een deel van het voedsel voor de kinderen kan worden aangeschaft. Het ontbrekende deel wordt financieel of in natura aangevuld door de plaatselijke gemeente. De aanschaf van het les- en knutselmateriaal alsook de dokterskosten werden gefinancierd door GuateKidz uit Nederland.  

Door oprichtster Anabelle Meneses wordt koffie gedoneerd die onder eigen merknaam wordt verkocht aan bezoekers en de lokale bevolking. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor kleine reparaties, schoonmaakmiddel en de schoonmaakster.
 
De in Amsterdam woonachtige Belgische Ann Wyns is vanaf 2007 betrokken bij diverse projecten in Guatemala. Zij is vanaf 2015 officieel coördinator van Las Nubes en tevens onze coördinator ter plaatse van het renovatie project. Het muurschilderproject wordt geregeld door de in Guatemala woonachtige kunstenares Carin Steen. Met Carin hebben we inmiddels succesvol samengewerkt bij onze projecten in Honduras, Guatemala en de Dominicaanse Republiek.
 
Klik op onderstaande link voor het kleurrike eindverslag van Carin Steen van het project Las Nubes
 
 
-