Guatemala

Project 2018 - Muurschilderproject La Esperanza school Guatemala

Begin januari 2018 is Colour4kids benaderd door kunstenares Carin Steen voor de financiering van een educatief muurschilderproject in de stad Chimaltenango in Guatemala. Het project wordt uitgevoerd bij de Instituto de Educación Media La Esperanza, een middelbare school waar jongeren de verplichte drie jaar onderwijs na de lagere school volgen.

Deze school is gestart op initiatief van de buurtbewoners om kinderen dichtbij huis onderwijs te kunnen bieden. Directrice Hilda Vásquez is de drijvende kracht achter dit mooie buurtinitiatief. De school is gratis toegankelijk voor de leerlingen en wordt volledig gefinancierd middels eigen bijdragen van de families en donaties. Inmiddels telt de school 54 leerlingen, 20 in klas 1, 20 in klas 2 en 14 in klas 3. De school volgt het door de regering voorgeschreven curriculum, maar gebruikt een afwijkende lesmethode; het zogenaamde La Educación Popular dat is gebaseerd op het werk van de Braziliaanse pedagoog Paolo Freire (Pedagogy of the Oppressed). De focus ligt op de Rechten van het kind, Non-Violence en Gender Equality gerelateerd aan de belevingswereld van de leerlingen. Zo wordt de kinderen gestimuleerd een eigen mening te ontwikkelen, positieve en opbouwende kritiek te leveren etc., korrtom: onderwerpen die in een land als Guatemala nogal ongebruikelijk zijn. De lessen worden in een kring gegeven - dus niet in strakke rijtjes schoolbanken - en zijn interactief en participatief met veel beeldend materiaal en rolspelen. Daarnaast wordt eveneens veel aandacht besteed aan Creatieve Lessen die door het Ministerie van Cultuur dit jaar officieel geschrapt zijn met als motivatie dat er geen geld uitgegeven moet worden om kinderen op te leiden tot schilders en muzikanten.

De school ligt in een buitenwijk van Chimaltenango, een stad met veel armoede en veel geweld van gangs, straatroof, drugs en andere vormen van criminaliteit waar de leerlingen dagelijks mee te maken hebben. De school locatie bestaat uit een kantoor, een keukentje, een patio en vier klaslokalen. De buitenmuur is niet gestuct, maar heeft inmiddels zoveel lagen verf dat met een goeie laag grondverf de schildering aangebracht kan worden.

Het projectplan is om met een presentatie over o.a. Frida Kahlo en meerdere workshops samen met de kinderen de thema’s voor de muurschildering van 20 x 3.5 meter te ontwikkelen. Daarna volgen meerdere workshopsessies om de thema’s verder uit te werken. Voor de uitvoering wordt op de muur een raster van vierkantjes aangebracht als hulpmiddel voor de kids om de schetsontwerpen over te zetten zodanig dat een duidelijk totaalbeeld ontstaat. 
 
De kosten voor dit project zijn begroot op 825 euro voor onder meer vervoerkosten, teken- en schildermateriaal, kopieerwerk en de verf, kwasten, plamuur etc. voor de uiteindelijke muurschildering. Stichting Colour4kids neemt 600 euro voor zijn rekening en het resterende bedrag wordt betaald door Stichting Uno Más.

Klik op onderstaande link voor het kleurrijke eindverslag van Carin Steen over de uitvoering van dit inspirerende project:

Eindverslag La Esperanza