Help Sosuakids naar School

 

December 2023

Klik op:  Kerstgroet 2023 

 

Mei 2023

Werkbezoek Sylvia Berkley oogst veel waardering en blijdschap

Klik op onderstaande link voor het volledige nieuwsbericht:

https://www.colour4kids.nl/nieuws/werkbezoek-sylvia-berkley-oogst-veel-waardering-en-blijdschap-n-223

 

Help Sosuakids naar School

Doel
Stichting Help Sosuakids naar School is 27 november 2007 opgericht door Sylvia Berkley met als doel hulp te bieden aan kansarme Dominicaanse kinderen en Haïtiaanse vluchtelingkinderen in de Dominicaanse Republiek.   

Ontstaan
Tijdens een vakantie naar de Dominicaanse Republiek in februari 2006 worden Sylvia en haar partner geconfronteerd met veel kinderen die overdag blootsvoets op straat zwerven, kinderprostitutie en andere schrijnende misstanden. Dit beeld laat Sylvia niet meer los. Na thuiskomst besluit zij in actie te komen en haar verhaal te delen met familie, vrienden en kennissen en geld in te zamelen voor kinderen die niet naar school kunnen/mogen vanwege het gebrek aan financiële middelen bij de ouders om het verplichte schooluniform aan te schaffen.
In datzelfde jaar nog keert Sylvia terug naar Sosúa, een plaats aan de Noordkust van de Dominicaanse Republiek, om voor een aantal kinderen schooluniformen aan te schaffen zodat ze onderwijs kunnen gaan volgen. Tijdens deze reis komt zij tevens in contact met Judith en Robert Terrero (pastor) die hulp bieden aan straatarme Dominicaanse en Haïtiaanse families die leven in een sloppenwijk in de buurt van La Union, een deelgemeente van Sosúa. Zij runnen daar met zeer beperkte middelen een school - Colegio Evangelico Asher  - waar op dat moment zo’n 65 kinderen onderwijs krijgen. Sylvia besluit een donatie te doen t.b.v. de leraren die, wegens geldgebrek van de school, al enkele maanden geen salaris meer ontvangen hadden.

Aanpak & Werkwijze
Als vervolg op de spontane hulpactie in 2006 richt Sylvia in 2007 de “Stichting Help Sosuakids naar School” op. De stichting gaat zich met name richten op educatieve projecten om daarmee toekomstperspectief te bieden aan kansarme Dominicaanse en Haïtiaanse kinderen in de Dominicaanse Republiek. De hulp vertaalt zich in het aanschaffen van schooluniformen,  leer- en lesmaterialen voor kinderen van families die hiervoor het geld niet hebben. Daarnaast biedt de stichting financiële hulp aan de Colegio Evangelico Asher voor de aanschaf van lesmateriaal, betaling van lerarensalarissen en sinds 2016 voor het opzetten van een schoolbibliotheek.

Sylvia bezoekt gemiddeld 1 a 2 keer per jaar de Dominicaanse Republiek om ter plaatse de benodigde hulp te bieden om ten behoeve van de kinderen de schooluniformen, schoenen en leermiddelen aan te schaffen. Zij krijgt daarbij hulp en advies vanuit haar netwerk met lokale vrijwilligers en professionals die actief zijn binnen het onderwijs.

Help Sosuakids naar School steunt uitsluitend kleinschalige projecten. Door de korte communicatie lijnen heeft zij goed zicht op de juiste uitvoering van de activiteiten, controle op de financiën en kan de voortgang van de kinderen uitstekend worden gevolgd.
Zo wordt nu aan ruim 400 kinderen de kans geboden om naar school te gaan.

Help Sosuakids naar School blijft voor de uitvoering van haar activiteiten volledig afhankelijk van donaties van particulieren, scholen, kerken en maatschappelijke organisaties. Zonder deze financiële hulp kan geen toekomstperspectief worden geboden aan de kansarme kinderen. Geen kans op onderwijs betekent in de Dominicaanse republiek zwerven op straat en een grote kans om in aanraking te komen met criminaliteit, drugs en prostitutie.