Werkbezoek Sylvia Berkley oogst veel waardering en blijdschap

Mei is de beste maand voor het jaarlijkse werkbezoek aan de projecten van Help Sosuakids in de Dominicaanse Republiek vanwege het geringe aantal feestdagen, het ontbreken van schoolexamens en normaliter de lagere temperaturen. Máár klimaatverandering heeft ook de Dominicaanse Republiek inmiddels in zijn greep.

Sylvia:

“Ik voelde letterlijk hoe kokend heet het werd toen Sahara zand vanaf de Atlantische Oceaan de gewoonlijk helder blauwe hemel bestoof met een minuscuul stoflaagje. Het wordt dan ‘mistig’ en onder deze ‘deken’ is het heter dan ooit met als gevolg dat veel mensen benauwd worden en gezondheidsproblemen krijgen.

Tijdens mijn bezoek aan de Colegio Asher ontdekte ik dat men ook les geeft over klimaatverandering en het belang van milieubescherming. Om het wat tastbaarder te maken, hebben leerlingen maquettes gemaakt die diverse bedreigende situaties voor het milieu weergeven. Het vele schoolmateriaal, waaronder papier, lijm, verf, pennen, inkt etc. dat wij jaarlijks aan de Colegio doneren, is dan ook onmisbaar om dergelijke maquettes te kunnen maken. In de pauzes zie ik leerlingen oprecht blij en vol spontaniteit rondrennen. Het is duidelijk dat ze zich op school welkom en veilig voelen, hetgeen thuis niet altijd het geval is.
 

De leiding van de Colegio Asher - Judith en Robert - houdt mij het hele jaar op de hoogte van het wel en wee van de school, maar een fysiek werkbezoek geeft toch een beter beeld van de omstandigheden ter plaatse. Ik steek mijn bewondering voor dit echtpaar niet onder stoelen of banken. Het grenst aan het ongelofelijke hoe zij hun hele leven ten dienste stellen van deze kwetsbare kinderen én continue op zoek zijn naar financiële middelen om alle leerlingen tenminste één keer per dag een gezonde maaltijd te kunnen geven, ondanks de sterk gestegen voedselprijzen ná de corona periode.  

Voor ons schooluniformen project heb ik, ondanks de verzengende hitte, ook veel inkopen kunnen doen met, mijn vaste contactpersoon ter plaatse,  Teo. Hij vertelde dat het Ministerie van Onderwijs veranderingen van het schooluniform heeft aangekondigd, maar nog niemand weet wanneer die nieuwe uniformen beschikbaar komen en hoe ze eruit gaan zien. Teo raadde daarom aan om mij op dit moment te richten op de aanschaf van de zwarte schoenen, die niet onder de aangekondigde veranderingen vallen en het kostbaarste onderdeel van het schooluniform zijn. Schoolkinderen zie je regelmatig met volledig afgetrapte en kapotte schoenen en daarom besloten we om veel leerlingen van de school “El Tablon” blij te maken met nieuwe schoenen, rugzakken, pennen, potloden en schriften. Het is telkens hartverwarmend om te zien hoe blij deze in armoede levende kinderen worden van ‘een simpel doosje potloden’.

Toeristen, die vaak geen idee hebben van de armoede onder de bevolking in de Dominicaanse Republiek, raad ik dan ook graag aan om potloden en/of pennen mee te nemen op hun reis waarmee ze de kinderen ter plaatse een groot plezier kunnen doen”.