Stichting Help

Sosuakids naar School

Reisverslag mei/ juni 2013

Vanuit mijn fijne vaste basis, hotel Casa Marina in Sosúa, bezocht ik opnieuw onze projecten en dit keer hield ik, op 1 keer na, droge voeten! In de bergen, waar ik toen was, regent het vaak, terwijl in Sosúa de zon schijnt.
Judith Terrero, van de Colegio Asher, vertelde me dat het Ministerie van Onderwijs in de DR het avondonderwijs van haar Colegio Asher heeft erkend, hetgeen ook betekent dat het Ministerie het salaris voor 1 leerkracht voor dat avondonderwijs vanaf augustus 2013 gaat betalen.

Dit is een eerste stap in de goede richting en zou kunnen betekenen dat in de toekomst meer zou kunnen volgen. In de afgelopen 7 jaar May 2013 visit Colegio Asherheb ik echter wel geleerd daar nu niet meteen teveel van te verwachten. Hoewel de politieke partij, die nu aan de macht is, veel meer voor onderwijs wil gaan doen, kan na verkiezingen, een andere partij weer ineens alle hulp stopzetten. Met het avondonderwijs meegerekend gaat het aantal leerlingen in de komende jaren richting 400. In 2006 begonnen we met 60 leerlingen. Gelukkig is er ook hulp uit Canada, om dit allemaal te kunnen financieren.Dominican house in ImbertOns nieuw “project Camu” gaat van start. In het straatarme dorpje Camu, op ruim een kwartier rijden van Sosúa¸ geeft onze stichting ca 25 kansarme kinderen alle benodigdheden om naar school te kunnen gaan. Met dit project is ongeveer € 1000 per jaar gemoeid en we streven ernaar dit 6 jaar vol te houden. De hulp van de Sosua Kids Ass. uit Sosúa hebben wij weer hard nodig. Van dat extra geld dat wij hiervoor aan die organisatie gaven, kunnen die 25 kinderen straks met de vouchers van de Sosua Kids Ass. de benodigde schooluniformen, schoenen, rugzakken en schoolmateriaal gaan halen. Met Dave, van die organisatie, bezocht ik 2 maal Camu. Ter plaatse is de Dominicaane mevrouw Belgica ons contactpersoon. Via haar verwachten we in de toekomst meer informatie over de schoolresultaten en persoonlijke omstandigheden van onze "Camu kinderen" te kunnen geven.

Samen met Tania, de Dominicaanse die ons ook in november hielp, bezochten we opnieuw het weeshuis Tesoro de Dios en lieten schoolspullen en t shirts achter. Vanuit Canada krijgt dat weeshuis nu op grotere schaal hulp, dus besloten we op zoek te gaan naar een ander weeshuis, dat meer hulp nodig heeft. Tania vond “Hogar Luisa Ortea” een weeshuis met een 30 tal meisjes dat naast de gelijknamige school ligt. Het gebouw zag er schoon en goed onderhouden uit. Ook de leiding bleek goed georganiseerd.
CamukidsCamukids and BelgicaCamu kids 3Tania, vriendin Digna en ik brachten er veel schoolspullen en eten. Ik had de hulp van deze sterke en gezellige dames hard nodig. De stichting Colour4kids had ons hiervoor ook wat geld gegeven en steeds weer blijkt dat naast al het andere, vooral voedsel bovenaan de wensenlijst van een weeshuis staat. Voor veel Dominicanen is 1 warme maaltijd per dag al iets wat lang niet altijd mogelijk is. Het is mij al meerdere malen overkomen dat ik aan het eind van de dag met iemand in de DR stond te praten, die de hele dag nog niets gegeten had. Dat merk je niet meteen. Als ik het nu vermoed, vraag ik het en stel dan voor even iets te halen. Het is daarbij wel een kunst, iemands trots niet te krenken. Maar al doende leert men….

Tania and Digna carrying schoolsupplies to orphanageschoolsupplies orphanagefood for orphanage