Stichting Help

Sosuakids naar School

Reisverslag mei 2018

VERSLAG MEI 2018

new-notebooks-and-pencil-rural-school

Géén regen, géén orkanen of overstromingen, maar 3 weken zon, wat een buitenkans!

De directe vluchten vanuit Nederland naar Puerto Plata zijn afgeschaft. Ondoenlijk om extra spullen vanuit Nederland naar de DR mee te nemen, zoals ik gewend was. Op papier was de vlucht vanuit Keulen voor mij de minst ongunstige. Maar als je naast een treinreis ook nog eens uren vertraging op zowel de heen- als terugvlucht van Eurowings oploopt, dan word je daar niet blij van. Temeer als alle benodigde informatie ontbreekt.

Het hotel Casa Marina in Sosúa is voor een groot deel gerenoveerd. Het ziet er mooi uit, maar de typisch Dominicaanse sfeer is wel weg. Tja, we leven inmiddels in 2018…

Met zulk schitterend weer kan je meteen aan de slag. Met Teo (van het District Educatie Sosúa) weer diverse keren naar Puerto Plata gereden om inkopen te doen. We kochten grote hoeveelheden materiaal, zoals schriften pennen etc, etc. Jammer genoeg konden we dit maal verder alleen vele schoenen kopen, maar geen shirts en broeken. Over een aantal weken maakt het Ministerie van Onderwijs de veranderingen van het schooluniform bekend. De blauwe overhemd blouses zullen plaatsmaken voor poloshirts, waarschijnlijk in het geel. Op dit moment is er nog niets nieuws verkrijgbaar, dus wat dat betreft moesten we even pas op de plaats maken. Zwarte schoenen blijven verplicht, dus die hebben we wel gekocht. Temeer daar die het duurste deel van het schooluniform zijn en daar hebben de meeste ouders het geld zeker niet voor.  

Teoruralschool2018-1ruralschool2018-12roughroads-2018-1oldandnewtransport2018

Teo bracht mij met alle ingekochte schoolspullen op 2 verschillende dagen naar kleine scholen in afgelegen plattelands gebieden. De wegen daar naartoe zijn hobbelig, niet geasfalteerd en soms moet je riviertjes door. Dankzij het mooie weer konden we nu op plekken komen, die tijdens mijn vorige bezoeken onbereikbaar waren. Het is duidelijk te merken hoe arm die lokale bevolking is en de kinderen waren dan ook dolblij met een paar schriften en pennen. Na afloop van zo’n rit ben je enkele uren door elkaar geschud en gaar door hitte en stof, maar de voldoening is groot als de spullen ook daadwerkelijk bij de allerarmsten aankomen.

ruralschool2018-7.ruralschool2018Sylviaruralschool2018-4ruralschoolnewshoes2018-6

De bibliotheek van de Colegio Asher blijft “groeien”. Met Judith en Roberto wederom in Puerto Plata in diverse winkels o.a. woordenboeken en allerlei lesmateriaal gekocht. Daarnaast kochten we bij de vertegenwoordiger van een uitgeverij veel boeken voor verscheidene leerjaren. Judith was erg blij met dit nieuwe lesmateriaal want ook de leerlingen met leerproblemen hebben veel baat bij die boeken met een heel toegankelijke leermethode. In de wijk van deze school is er zoveel armoede en zijn de sociale problemen zo groot, dat een aanzienlijk deel van de leerlingen kampt met leerproblemen. Gelukkig zorgt juist de Colegio Asher voor adequate opvang van deze kinderen.

ColegioAsher2018newbooks-1ColegioAsher2018newbooks-2ColegioAsherJudithschoolsupplies2018ColegioAsher2018

De Sosua Kids As. in Sosúa kreeg ook dit jaar geld van ons. Zij zullen over een paar weken ook de kinderen van het dorpje Camu weer voorzien van vouchers voor schooluniformen.

Tot slot maakte ik, op aanraden van andere contacten, kennis met Rosmery, uit La Union. Zij geeft les en kent een 25 tal leerlingen uit erg arme wijken, die dringend behoefte hadden aan schoolspullen. Dus wederom naar Puerto Plata voor inkopen. Ik heb de afgelopen jaren korting bedongen in diverse winkels waar onze stichting regelmatig grote hoeveelheden koopt.

RosmeryLaUnion2018-1RosmeryLaUnion2018-2

Tijdens de vele ritten, die ik naar Puerto Plata maakte in de openbare taxi’s heb ik wel gemerkt dat het een en ander is veranderd. Waren er voorheen drukke, levendige discussies tussen passagiers en chauffeur, nu is het merendeel van de passagiers met WhatsApp op de smartphone bezig en hoor je geen gesprekken meer, maar slechts een “pinggg” of “bungg” geluid van een inkomend berichtje. Tja, we leven inmiddels in 2018…