Stichting Help

Sosuakids naar School

reisverslag november-december 2016

De overstroomde Noordkust

inundationnov2016inundationnov2016-2

  inundationnov2016                                                                     inundationnov2016-2

Bij aankomst regende het al meer dan 4 weken en was de noordkust van de Dominicaanse Republiek (DR) tot rampgebied verklaard. Daar kwamen tijdens mijn verblijf nog 2 weken hoosregens bij. Huizen, wegen, bruggen en oogsten zijn weggespoeld en er zijn ook enkele slachtoffers gevallen. In 60 jaar is dit niet meer voorgekomen. Het dweilen met de kraan open werd hier in praktijk gebracht. De luchthaven is een aantal malen gesloten geweest, omdat alles onder water stond. Ook spoelde het water een enkele keer de hotelkamers binnen. Ik had mijn koffers en alle spullen uit voorzorg van de grond gehaald, maar de volgende dag bleek het water ook een beetje uit het plafond te sijpelen en ja, natuurlijk op een zachte koffer…..
Maar laarzen, paraplu en een haardroger helpen je overal doorheen (als er elektriciteit is).

 

Op dezelfde vlucht reisde Erik, van de stichting Colour 4 Kids (C4K) mee. Onze stichtingen werken onafhankelijk van elkaar aan dezelfde projecten in de DR, maar de C4K is een veel omvangrijkere stichting en houdt zich voornamelijk bezig met kleinere bouwprojecten. Onze samenwerking sinds 2012 verloopt heel prettig en is erg nuttig voor alle partijen.(zie www.colour4kids.nl)

ColegioAsherlibrary1ColegioAsherlibrary3

ColegioAsherlibrary1                                              ColegioAsherlibrary3

Vol trots toonde Judith mij de nieuwe bibliotheek van de Colegio Asher, die door ons bekostigd is. Het is beslist een mooie start, maar er moet nog veel meer aangeschaft worden. Het derde gebouw, waarin de bibliotheek zich bevindt, is inmiddels in gebruik genomen. Alleen het sportterrein moet nog ingericht worden. De school is nu echt af en kinderen hebben ook nieuwe uniformen. Gelukkig hebben de gebouwen niet veel waterschade opgelopen.

RosaErikHermanbuildingschoolPuertoPlata1sschooluniformsPuertoPlatanov2016-2

RosaErikHermanbuildingschoolPuertoPlata1                        schooluniformsPuertoPlatanov2016-2

schooluniformRosaPuertoPlatanov2016

schooluniformRosaPuertoPlatanov2016

Met Erik zijn we verscheidenen keren naar 2 projecten in Puerto Plata gegaan. De C4K zorgt voor begeleiding en financiering van 3 nieuw te bouwen grote klaslokalen voor een school in de wijk Ensanches Miramar. Die zijn nu bijna af en in 1 lokaal krijgen de kinderen al les. Onze stichting schenkt reeds een aantal jaren schooluniformen aan kansarme leerlingen van o.a. deze school. Rosa is een belangrijk baken en hulp voor onze stichtingen uit Nederland. Ook nu hebben wij met Rosa weer een aantal kinderen aan nieuwe uniformen kunnen helpen.

Het andere project, dat onze beide stichtingen steunen, is het middagschooltje van Aurora, dat kinderen opvangt en op die manier weghoudt van drugs en criminaliteit op straat. De kinderen leren allerlei soorten handenarbeid. Ik had Erik gevraagd te kijken of de C4K het dak van het gebouwtje kon repareren. Toen we aankwamen bleek, dat de kinderen buiten les kregen omdat de aanhoudende regen het houten huisje volledig onbewoonbaar had gemaakt. Het stond op instorten. Onmogelijk om dat te repareren en Erik stelde voor iets anders te zoeken. Om de hoek tegenover het huis van Aurora staat een oud huisje waarin een 92 jarige man woont, zonder familie, die al jarenlang door Aurora verzorgd wordt. Erik besloot dat de C4K dat huisje volledig zou opknappen. Gescheiden door een wand kan de ene helft van het huisje door het schooltje gebruikt kan worden en de andere kant, door de oude man, die hierdoor ook een leefbaarder onderkomen krijgt. Dit is inmiddels allemaal gerealiseerd en gevierd met een feestje voor de straatarme buurt.  

buiding-littleschoolAuroranov2016

 buiding-littleschoolAuroranov2016                                          littleschoolAuroranov2016

Teo (hooggeplaatst functionaris van het onderwijsdistrict Sosúa en omgeving), die mijn steun en toeverlaat is voor de schooluniformen, zou mij oorspronkelijk naar het plattelandsdorpje meenemen, waar wij in mei kinderen naar school hielpen. De weggespoelde bruggen en ondergraven delen van wegen deden ons besluiten ons leven niet te wagen en maar in de buurt te blijven. We bezochten Sosúa Abajo in de regen en liepen door de modder. Heel wat huizen in Sosua Abajo en Maranatha zijn door de regens geheel of gedeeltelijk weggespoeld. Andere huizen staan, maar hebben veel waterschade. Teo stelde voor om kinderen uit deze getroffen buurten aan nieuwe schooluniformen te helpen.

buyingschooluniformsPuertoPlata1buyingschooluniformsPuertoPlata4

buyingschooluniformsPuertoPlata1                                        buyingschooluniformsPuertoPlata4

buyingschooluniformsPuertoPlata3.
buyingschooluniformsPuertoPlata3.

 

buyingschooluniformsPuertoPlata1buyingschooluniformsPuertoPlata4buyingschooluniformsPuertoPlata3

Voor het transport van 25 kinderen had hij een oude schoolbus georganiseerd. Onze stichting moest wel de brandstof betalen en zo gingen een directrice, enkele leraressen van de school uit Sosúa Abajo en ik, met 25 kinderen naar Puerto Plata om daar schooluniformen etc. te kopen. De grote bus mag de kleine binnenstad niet in, dus met een lange sliert kinderen liepen we, met veel bekijks door de straten en zorgde de aanwezige politie voor veilige oversteek. In de winkel Casa Nelson, werd, net als in mei, weer veel personeel opgetrommeld, om het vlot te laten verlopen. Na alle ellende van weggespoelde huizen en spullen zagen we de kinderen nu weer vrolijk worden en lachen, tijdens dit bijzondere uitje. Na terugkomst in Sosúa Abajo kreeg ik bij het uitstappen zelfs een applausje, ook van Dominicaanse omstanders. Het is duidelijk dat de Dominicanen heel wat te incasseren krijgen, maar toch hebben ze enorme veerkracht en wordt er snel weer gelachen, Na reparatie en renovatie staan ze met zijn allen weer te dansen. De mannen van C4K en ikzelf hebben dat samen met Dominicanen ook letterlijk gedaan!!!