Honduras

Project 2013 - Renovatieproject bij de opvanghuizen Proniño

In november 2013 is een groot renovatieproject uitgevoerd bij de verschillende opvanghuizen van Proniño in de stad El Progreso in Honduras. De leefomstandigheden voor de kinderen zijn hiermee aanzienlijk verbeterd. Ook zijn de verschillende opvanghuizen geschilderd en opgefleurd met inspirerende muurschilderingen. Voor de oudste jongens is een pannaveld aangelegd waar volop voetbal en basketbal wordt gespeeld.  Missie geslaagd!

Een team van Colour4kids was in november 2013 gedurende een periode van 4 weken ter plaatse aanwezig om het project te begeleiden, mee te werken en activiteiten met de kinderen te ondernemen. Tijdens de voorbereiding en uitvoering van het project werd uitstekend samengewerkt worden met Bas Wiersma van stichting Homeless Child, de lokale staf, de technische instructeurs én een viertal Nederlandse HBO studenten die voor hun buitenlandstage op de projectlocatie verbleven. Ook de oudere jongers die een technische opleiding volgen, staken de handen flink uit de mouwen en waar nodig werden lokale vaklui ingezet om werkzaamheden ui te voeren. Alle materialen zoals o.a. hout, metaal, tegels, sanitair, verf etc. zijn ter plaatse aangeschaft om daarmee de lokale economie te steunen. Voor de muurschilderingen is een beroep gedaan op de Nederlandse kunstenares Carin Steen die inmiddels zo'n 18 jaar in Honduras verblijft. Samen met de kinderen leverde zij een wereldprestatie door binnen één week een schildering van 32 meter aan te brengen op de muren van één van de slaapgebouwen ... Geweldig!

Onze aanpak

Projectcoördinator Bas Wiersma die ieder jaar gedurende pakweg 9 maanden in Honduras verblijft, sprak vol lof over de samenwerking met Colour4kids: ,, We waren vooral onder de indruk van de expertise en knowhow die Colour 4kKids meenam. Ze waren al in zoveel landen geweest en hadden daar al zoveel typische derde wereld obstakels succesvol overwonnen, dat ze zich niet uit het veld lieten slaan door tegenvallers zoals vertragingen, mensen die afspraken niet nakwamen, producten die niet beschikbaar bleken te zijn of stroomuitvallen die uren lang konden duren. Meerdere malen hebben ze onze instructeurs van goede adviezen kunnen voorzien en het was enorm leerzaam om te zien hoe zij een begroting telkens binnenstebuiten konden keren, niet enkel om eerlijkheid en inzicht te vergroten, maar ook om telkens, zonder in te boeten op kwaliteit of eindresultaat, opnieuw geld te besparen voor extra klussen. Maar ook onze oudste jongens die vakopleidingen volgen zoals metaalbewerking of elektrotechniek konden de renovatie onder begeleiding van hun instructeurs geweldig gebruiken als praktijkervaring.  Ze hadden er zichtbaar lol in, hoewel ze dachten dat Erik en Hassan van lotje getikt waren op het moment dat ze voorstelden om een klein ogend basketbalveldje om te dopen tot pannaveld compleet met hekwerk, belijning en verlichting.  “Hah, op zo’n postzegelformaat kun je toch niet voetballen man”, was een veel gehoorde opmerking. Voor een paar flessen cola bleken ze echter toch bereid om de handen uit de mouwen te steken en toen het veld eenmaal af was bleek het met dat postzegelprobleem enorm mee te vallen want nu staan ze al maanden lang elke dag te popelen om te mogen spelen aan het eind van de dag en natuurlijk elk weekend! Het pannaveld bleek uiteindelijk misschien wel het meest succesvolle, of in elk geval meest populaire, onderdeel van alle werk!''. 

Samenwerking met ConSense

Het project in Honduras is mede mogelijk gemaakt dankzij stichting ConSense. Zij doneerden een flink bedrag waarmee het werk uitgevoerd kon worden. Tijdens de eindevaluatie met hen bleek dat ook zij blij zijn met onze aanpak, werkwijze, communicatie én het eindresultaat. Na een succesvol project in Nepal in 2012 was dit het tweede project dat we samen met hen oppakten. ,,We worden gedurende het gehele proces uitstekend op de hoogte gehouden van de vorderingen", aldus Esther en Jacqueline van ConSense. ,,Door de persoonlijke begeleiding en aanwezigheid van een team van Colour4kids op de projectlocatie zien we dat met het geld dat we beschikbaar stellen niet alleen zeer verantwoord wordt omgegaan, maar ook meer wordt gedaan dan vooraf is begroot ... en dat ook nog eens onder moeilijke omstandigheden. Héél bijzonder en voor ons dan ook één van de redenen waarom we voor Colour4kids hebben gekozen als het Goede Doel om financieel te steunen. ''        

Wij - Colour4kids - kunnen terug zien op een pracht project dat kon worden uitgevoerd dankzij de inzet en samenwerking met zeer gemotiveerde en behulpzame mensen op de projectlocatie. Namens alle betrokkenen bedanken we stichting ConSense en iedereen die dit project mogelijk heeft gemaakt.