Ecuador

Project 2011 - Renovatie Child and Family Centre in Ambato - Ecuador

Colour4kids was in 2011 betrokken bij de renovatie van het therapiegebouw bij het Child 'N Family centrum van de Nederlandse hulporganisatie Daniëlle Children's Fund in Ambato - Ecuador.

Ine Martens van het Daniëlle Children's Fund (DCF) benaderde ons begin 2011 voor hulp bij de renovatie van het therapiegebouw.

DCF zet zich in voor kansarme kinderen en hun families in Ecuador en Nepal. Dat doen zij door middel van Child ’N Family centra waar lokale teams diensten verlenen op educatief, medisch en sociaalpsychologisch vlak. Vanuit Nederland werkt DCF alleen met vrijwilligers, die zich volledig belangeloos inzetten. Het Child 'N Family centrum in de Andes stad Ambato werkt nauw samen met de verschillende overheidsinstanties op het gebied van kinderbescherming.

Child 'N Family centrum
Het centrum biedt twee programma’s:
* Familiediensten d.m.v. Systeemtherapie – Begeleiden van kansarme kinderen en de disfunctionele families waar ze deel van uitmaken. Terwijl de kinderen gewoon thuis blijven wonen, wordt het hele gezin begeleid op met name sociaalpsychologisch vlak. Door het toepassen van de systeemtherapie in privé sessies, familietherapieën en groeps workshops, ontstaat er uiteindelijk een gezonde omgeving waarin de kinderen bij hun eigen biologische familie kunnen opgroeien. Elk jaar ontvangen zo’n 80 families de diensten van dit programma.
* Tijdelijke Institutionele Opvang – Speciale bescherming, inclusief onderdak, eten, onderwijs en zorg, voor kinderen die vanwege hun extreme risicosituatie bij ons worden geplaatst. Zodra een kind binnenkomt, onderzoekt het technische team van psychologen, therapeuten en sociaal werkster zijn of haar familieachtergrond. Ons uiteindelijke doel is namelijk altijd het herenigen van het kind met de biologische familie. Per kalenderjaar worden er zo’n 30 jongens en meisjes opgevangen in het centrum en daarna nog doorbegeleid in hun thuissituatie totdat de familie volledig zelfstandig kan functioneren.

Renovatie therapiegebouw
De individuele behandelingen, familietherapieën en groepsworkshops worden uitgevoerd in het therapiegebouw en zijn van onschatbare waarde voor het begeleiden van de kinderen en hun families totdat ze weer onafhankelijk kunnen functioneren.

Het therapiegebouw verkeerde echter in slechte staat. Constructie, indeling en inrichting van de ruimtes waren niet optimaal voor de therapieën. Met andere woorden; het therapiegebouw was dringend toe aan een grondige opknapbeurt. Samen met een plaatselijke architect en aannemer werd een stappenplan ontwikkeld waarin de  prioriteiten werden aangegeven voor de reconstructie van het therapiegebouw. In de eerste fase moest het dak worden vernieuwd, in de tweede fase volgden de interne verbouwingen en in de laatste en derde fase was de afwerking en inrichting aan de beurt.

Voor de derde fase werd een beroep gedaan op Colourkids op het gebied van:
* verven van binnen en buitenzijde van het nieuwe therapiegebouw
* aanbrengen van tegelwerk bij de nieuwe entree
* aanbrengen van inspirerende muurschilderingen
* ondernemen van activiteiten met de kinderen
* kennisuitwisseling met de begeleiders ter plaatse
* hulp bieden bij het inrichten van nieuwe ruimtes

Colour4kids team
Het Colour4kidsteam dat medio oktober/november 2011 in Ecuador aan de slag ging, werd gevormd door de vrijwilligers Ellen Jansen (Ulvenhout) en Marij de Laat (Breda). Ellen Jansen is voormalig consulent Beeldende Kunst voor het basisonderwijs in de provincie Noord Brabant en Marij de Laat is docent Beeldende Vakken bij het VMBO De Rotonde in Breda. Beiden maakten in 2010 reeds deel uit van het Colour4kids team dat actief was bij de weeshuizen in de regio Kontum in Vietnam. Het project in Ecuador is hen op het lijf geschreven!

Uitgebreide informatie en veel foto's van de activiteiten ter plaatse van het Colour4kidsteam vindt u bij Nieuws over Ecuador