Workshop voor jongeren in Jocotenango - Guatemala

Een schitterende, zonnige November dag in Guatemala en een prachtige plek voor een workshop, midden in een koffieplantage, een oase van rust te midden van het lawaai in het roerige stadje Jocotenango.

Veertien jongeren namen deel aan een workshop van kunstenaar Carin Steen over hoe een openbare en collectieve muurschildering te maken. Aangezien alle deelnemers al wat schilderervaring hebben en sommige zelfs al jaren aan de weg timmeren als muralista, ging het niet over het artistieke proces, maar over iets waar we allemaal veel meer moeite mee hebben: het coördineren van vrijwilligers, het bepalen van een collectief thema, hoe om te gaan met conflicten en hoe iedereen erbij te betrekken op een manier die niemand uitsluit en iedereen het gevoel geeft bij te dragen aan het project. Kortom, hoe iedereen blij te maken en nog een mooie muurschildering maken ook! Dat is niet eenvoudig!

Het was een leuke ochtend met enthousiaste deelname van de jongeren. Natuurlijk werd er ook een beetje geschilderd. Eerst maakten we snel een aantal “mooie” abstracte schilderijtjes. Vervolgens een aantal “lelijke” schilderijtjes, wat veel moeilijker bleek te zijn! Wat wel duidelijk was dat iedereen het er overeen was dat heldere kleuren en duidelijk vormen als “mooi” wed beschouwd, en donkere, gemengde kleuren met vage vorm als “lelijk”. Vervolgens maakten de jongeren gezamenlijk, in twee groepen, een collage van alle schilderijtjes. Een snel collectief kunstwerk met gelijke bijdragen van iedere deelnemer, waarbij “lelijk” ook nog eens werd getransformeerd tot iets moois.

Alles waar we het deze ochtend over gehad hebben gaan we binnenkort in praktijk brengen: met de jongeren van Urban HeART gaan we binnenkort maar liefst drie muurschilderingen maken in Vista Hermosa.