Vreugdevol werkbezoek aan de SosĂșa-projecten na coronatijd

Sylvia Berkley van Help Sosuakids heeft in de maand mei na twee coronajaren met reisbeperkingen haar projecten en contactpersonen in en rond SosĂșa weer kunnen bezoeken.

De eerste weken van haar werkbezoek vonden hoofdzakelijk plaats bij de Colegio Asher waar Sylvia met eigen ogen de enorme Hobert bakoven kon bewonderen, die vorig jaar via een flinke financiële bijdrage uit Nederland was aangeschaft. “Het was een genot om te zien hoeveel plezier de leerlingen beleven aan de nieuwe bakkersopleiding”, vertelt Sylvia. “Het was indrukwekkend en leerzaam om een praktijkles broodbakken bij te wonen en te ervaren hoe spontaan en leergierig de cursisten bleken te zijn na de corona periode waarin fysiek lesgeven niet mogelijk was.”

Na het herstel van de brugverbinding op de route Sosúa – Puerto Plata kon Sylvia pas ná drie weken naar Puerto Plata om een flinke zending met schoolspullen, schoenen en schooluniformen in ontvangst te nemen die via haar contactpersoon uit de USA per schip was verstuurd. “De helft van de vrachtkosten was voor rekening van Help Sosúakids, de andere helft werd betaald middels een mooie donatie vanuit de USA”, legt Sylvia uit. “De zending van artikelen vanuit de USA levert een flinke kostenbesparing op en scheelt ook veel tijd vanwege beduidend minder winkelbezoeken omdat de meeste winkels in Puerto Plata slechts een beperkte voorraad aanhouden.”

Met contactpersoon Teo bezocht Sylvia wederom de school “El Tablon”, waarvan een groot aantal kinderen de afgelopen jaren werd voorzien van de benodigde schoolspullen en uniformen. Daarnaast bezocht zij samen met Teo ook een afgelegen openbare school op het platteland om te inventariseren welke hulp men daar nodig had voor de kinderen. “Ook hier bleken schoenen hoog op het lijstje te staan”, stelt Sylvia. “Enerzijds zijn ze als onderdeel van het schooluniform kostbaar in aanschaf en anderzijds slijten ze het snelst vanwege het intensieve gebruik!”

In Puerto Plata bezocht Sylvia samen met Tania, die haar in het verleden ook regelmatig hielp met het schooluniformenproject, een openbare school. “Een jongen met schoenen zonder veters werd aan mij voorgesteld”, vertelt Sylvia. “De schoenen waren deels omwikkeld met plakband om ze bijeen te houden, desalniettemin kon de jongen er nauwelijks op lopen. De lerares vertelde dat kinderen zich schamen voor alle gebreken en daardoor vaak niet meer naar school durven te komen.” Sylvia hoefde niet lang na te denken. Met de aanschaf van een paar nieuwe schoenen, shirts en broeken was de vreugde groot bij de kinderen die vervolgens weer ‘pico bello’ naar school konden.

Na twee jaar afwezigheid kan geconcludeerd worden dat wederom van een hartverwarmend en uiterst nuttig werkbezoek aan Sosúa gesproken kan worden!

klik op onderstaande link voor de pdf weergave:

/userfiles/file/Vreugdevol%20werkbezoek%20aan%20de%20Sosua%20projecten%20na%20coronatijd.pdf