Team Nepal krijgt veel waardering en bekijks

Ellen, Marij en Corrie zijn naast de dagelijkse activiteiten bij de basisschool in Serachour ook gestart met het aanbrengen van de muurschildering bij de nieuwe Montessori kleuterschool waar binnenkort de jongste kinderen naar toe zullen verhuizen.

De dagen in Serachour zien er volgens Ellen inmiddels een beetje anders uit: 


,,Iedere morgen worden we door een groep kinderen opgewacht bij het door ons geconfisqueerde lokaaltje dat inmiddels door de 'Principel’ (directeur) omgedoopt is tot de ' Artclass'. Meestal hebben we van tevoren aangegeven welke klas kan komen werken, maar tientallen leerlingen doen toch telkens weer een poging binnen te komen. Voor iedere groep hebben we een passende opdracht. Groep 4 mag vandaag aan het werk met oliepastel … wat een genot … lekker krijten op groot formaat met materiaal dat volop kleur afgeeft en wat ook nog zo mooi te mengen is met je vingers. Daarna volgt groep 3 en nog een klas uit de middag groep.

 

Tijd om te gaan lunchen ontbreekt volledig. Met ons waterkokertje koken we water voor een paar pakjes bami soep en daarmee kunnen we er weer even tegen. ‘s Middags vertrekken we nu naar de nieuwe kleuterschool om de muurschildering op te zetten. Na schooltijd komt dan een hele groep kinders kijken naar wat we aan het doen zijn. Met name de kinderen van groep 8 zijn gefascineerd door het feit dat uit hun ontwerpen een heuse rups verschijnt op de muur. Met restjes verf en stukjes karton liggen ze in de buurt ook een 'kunstwerkje te fabriceren.

 

De volgende dag gaan we met de resterende groepen aan de slag en tussen de middag lunchen we met de 'Principel'. Na het eten staan de kinderen in de rij om hun huisjes aan ons te laten zien. Het blijken allemaal donkere één kamer huisjes te zijn waar vader, moeder, ouders van vader en de kinderen gezamenlijk slapen. Alle privacy ontbreekt. De ‘keuken’ is een open vuur met een pot erboven in één van de hoeken van het huis. Alle huisjes staan dichtbij elkaar en worden gescheiden door de stal met de Yak en een paar geiten. Bij ieder gezin worden we telkens allerhartelijkst en gastvrij ontvangen.

 

Rondom het dorp liggen de rijstvelden waar op dit moment de rijst wacht op de oogst. De middag gebruiken we om te werken aan de muurschildering. Dorpsbewoners met grote manden op hun nek gevuld met vers gesneden gras voor hun beesten of vol met mest voor hun groente- of rijstveldjes sjokken voorbij terwijl ze nieuwsgierig de muurschildering bekijken en waarderen met ‘Nice, nice’… ze spreken een aardig woordje Engels.

 

Aan het einde van de dag wacht ons de klim naar boven die beloond wordt met een hapje ‘fried rice’ van het guesthouse, nog even kletsen, de volgende dag voorbereiden en vervolgens op één oor … ''.

 

Namaste!

 

Ellen – Marij - Corri