Team Colour4kids aan de slag in Nepal

Een team van Colour4kids is vrijdag 25 mei aangekomen in Kathmandu; de hoofdstad van Nepal om aan de slag te gaan bij het Child and Family Centrum van de Nederlandse hulporganisatie Daniëlle Children’s Fund.

Hetty en Marja zijn dinsdag 29 mei verwelkomd bij de dagopvang. Het ontvangst was een bijzonder belevenis. ,,We kregen bij binnenkomst een oranje bloemenslinger omgehangen en na een kopje gemberthee volgde een 'tikka'; een soort van zegeningen waarbij we een stip op ons voorhoofd kregen van natte rijst met rood pigment , waar je vervolgens de hele dag mee rondloopt.''

Iedere dag gaat Hetty met de kinderenactiviteiten aan de slag en concentreert Marja zich vooral op de muurschilderingen. En waar mogelijk en gewenst helpen ze elkaar. De kinderen zijn erg leergierig en hun fijne motoriek is goed ontwikkeld waardoor ze het ondanks hun jonge leeftijd voor elkaar krijgen om een mooie sleutelhanger aan elkaar te rijgen van kralen, veertjes en foam. De begeleidsters is uitgelegd om vooral de kinderen zelf hun gang te laten gaan met hun eigen fantasie en creativiteit. Inmiddels hebben alle 60 kinderen een prachtige sleutelhanger gemaakt waar ze apetrots op zijn!  
  
Na vier dagen aan de slag te zijn geweest is er volgens Ine ontzettend veel werk verricht. In de hal van de dagopvang is door Marja een kleurrijke Nepalese jungle met allerlei vrolijke dieren op de muur geschilderd. In de schildering zitten verschillende verhaaltjes en emoties verwerkt zoals blij, uitbundig, ondeugend, bedroefd, bang, verrast ... ieder dier laat  zo zijn emotie zien. Telkens ontdekken de kinderen weer iets nieuws in de schildering. In de eetkamer hebben Marja en Hetty samen een leuke muurschildering gemaakt van “Jop en zijn vriendjes” waarbij de boekjes van  Heppi / Esther Naalden als voorbeeldmateriaal werden gebruikt. De kinderen vinden de muurschildering geweldig en willen het liefst met hun gezicht naar de muur zitten als ze gaan eten. Op het dakterras komt 'Jop de giraffe' terug in een hinkelbaanschildering. 

Het zijn lange dagen van dikwijls 12 uur die we maken, schrijft het team. Maar we hebben er lol in en genieten volop van de kinderen en alle betrokkenen er omheen. We worden aan alle kanten verwend en goed verzorgd. Ook het hotel waar we verblijven is prima!

Stand van zaken bouw- en renovatiewerk

Speelkamer 

De nieuwe speelkamer is bijna klaar. De toegansdeur en de deur naar het toilet zijn geplaats. Boven de waterput is een opklapbaar podium geplaatst en de houten inbouwkast is ook gereed. Samen met het Colour4kids team wordt nu gebrainstormd over de inrichting en aankleding van deze prachtige nieuwe ruimte. 

Speeltuin

In overleg met het Colour4kids team is besloten om de metalen afscheidingspanelen niet te gaan schilderen. Vanwege de hitte is de kans groot dat de verf loskomt en met enige aanpassingen kan het 'spiegeleffect' worden verholpen. 

Komende week kan gestart worden met het egaliseren van de bodem en het aanleggen van een bloemenperkje. Ook zullen nieuwe speeltoestellen besteld worden en waar mogelijk muurschilderingen worden aangebracht. 

Afvoersysteem regenwater
Vanaf het dakterras tot aan beneden zijn alle regenpijpen vervangen om de afvoer van het regenwater beter te regelen. Voordien liep het regenwater gewoon recht naar beneden de ongebruikte ruimte in achter het gebouw. Nu stroomt het regenwater naar twee afvoerpunten op het dak om vervolgens via regengoten en afvoerpijpen op de wasplaats beneden terecht te komen. Dankzij een paar flinke hoosbuien werd het nieuwe afvoersysteem danig op de proef gesteld, maar al snel bleek dat alle problemen die er voordien waren, opgelost zijn.

Ook in de speeltuin is een soort van rioleringssysteem aangelegd waarmee het overtollige water geloosd kan worden.

Politieke situatie

De nieuwe grondwet is 27 mei niet goedgekeurd en daardoor bevindt Nepal zich nu in een politiek vacuüm. Over een half jaar mag de bevolking naar de stembus en dan begint het hele proces opnieuw. De bandas (nationale stakingen) zijn opgehouden, maar er zijn wel veel demonstraties en protestmarsen. De Nepalese bevolking is boos dat er na vier jaar nog steeds geen grondwet is. Hoe de situatie zich verder gaat ontwikkelen is erg onduidelijk. Er is politie op straat om eventuele samenscholingen en relletjes meteen de kop in te drukken. Tot nu toe is het dan ook rustig gebleven. Hopelijk blijft dat zo en komt er snel een oplossing voor dit prachtige land.