Renovatie Child and Family Centrum Nepal van start

De renovatie van het Child ’N Family centrum van de Nederlandse hulporganisatie Daniëlle Children’s Fund in de Nepalese hoofdstad Kathmandu is op 12 maart 2012 officieel van start gegaan. Dit project van Colour4kids wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Con-Sense.

Het Child ‘N Family centrum bevindt zich in een achterstandsbuurt van Kathmandu waar veel nationale migrantenfamilies wonen. Het centrum biedt op dit moment dagopvang aan pakweg 60 kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar, die 'normaliter' de straat op worden gestuurd of alleen thuis worden achtergelaten. Gedurende zes dagen in de week kunnen deze kinderen van 08.00 tot 17.00 uur terecht in het dagopvangcentrum voor peuter- en kleuteronderwijs, voedsel, veel zorg en aandacht. Naast kinderopvang heeft het centrum ook een speciaal familieprogramma waarbij de sociaal werker en algemeen coördinator van het centrum door middel van oudervergaderingen, familiebijeenkomsten, huisbezoeken en het verzorgen van workshops hulp bieden aan achterstandsgezinnen en families. Men richt zich daarbij met name op onderwerpen als hygiëne, gezondheid, onderwijs, opvoeding, veiligheid, rechten en plichten. Met deze aanpak stimuleert het centrum ouders en families om structurele verbeteringen binnen gezin en familie aan te brengen.

Het renovatieproject bij het Child 'N Family centrum is met name gericht op verbetering van de veiligheid, uitbreiding van de opvangcapaciteit en het voorzieningenniveau, onderhoud- en verfwerkzaamheden aan bestaande ruimtes en buitenzijde van het pand. Medio mei vertrekt een team van Colour4kids naar Nepal om hulp te bieden bij de inrichting, het aanbrengen van inspirerende muurschilderingen en het ondernemen van educatieve en artistieke activiteiten met de kinderen. Daarnaast zal het team haar kennis overdragen aan de plaatselijke begeleiders en materialen aanschaffen waarmee in de toekomst vorm en inhoud kan worden gegeven aan educatieve en artistieke activiteiten.

Coördinator Ine Martens van Daniëlle Children’s Fund doet op onze website regelmatig verslag van de vorderingen van het project.

Renovatieproject van start met 'Puja ceremonie'

Op maandag 12 maart 2012 werd in het Child ‘N Family centrum een “Puja” (godsdienstige ceremonie) gehouden. Een Hindoe priester was uitgenodigd om zijn zegen uit te spreken over de bouwwerkzaamheden in 't algemeen. Daarna werden de bouwmaterialen gezegend en natuurlijk ook de dagarbeiders die de werkzaamheden gaan uitvoeren en de werknemers van het centrum. Na deze zeer belangrijke culturele ceremonie kon het renovatieproject van start!  

Na de Puja ceremonie zijn de voorbereidende werkzaamheden aan de speelkamer meteen begonnen. Aangezien de kinderen op dit moment voornamelijk binnen les krijgen en spelen, hebben ze weinig last van de bedrijvigheid. De andere verbeteringen aan het gebouw en het terrein worden opgepakt in de vakantieperiode; de eerste twee weken van april is het “zomervakantie”.  

In de ruimte achter het centrum is begonnen met het verwijderen van overbodige aarde en het egaliseren van de bodem. Een groot deel van de arbeiders zijn vrouwen. Om de aarde af te voeren gebruiken ze traditionele bamboe manden die met een band om het hoofd worden gedragen. Ook de medewerkers van het centrum helpen een handje mee het ruimen van het zwaardere puin.