Project Vietnam 2010 in voorbereiding

De voorbereidingen voor het project dat medio februari 2010 gepland staat bij de kindertehuizen in de regio Kontum in Vietnam zijn in volle gang.

Stichting Colour4kids is vanaf haar oprichting in 2001 op meerdere plaatsen in Vietnam actief ten behoeve van de opvang van wees- en straatkinderen. Zo bieden wij hulp aan een tweetal kindertehuizen in Hoian, een opvangtehuis voor straatkinderen in Nha Trang, de hulp aan weeskinderen in Hue en vijf kindertehuizen – Vinh Son 1 t/m 5 - in de regio Kontum.

Doel van onze stichting is ‘kleur brengen in het leven van kansarme en minderbedeelde kinderen in ontwikkelingslanden’ door middel van het bouwen, renoveren en decoreren van kindertehuizen en tijdelijke onderkomens, maar ook door te zorgen voor voeding, medicijnen, kleding, leermiddelen, meubilair en verbetering van sanitaire voorzieningen.

In de regio Kontum bieden wij hulp aan de plaatselijke bergbevolking; de Montagnards. Deze Vietnamese minderheid is overwegend katholiek en ontvangt nagenoeg geen overheidssteun. De kindertehuizen in het gebied worden geleid door ‘Sisters’ van de Rooms katholieke kerk. Vanwege schaamtegevoelens bij de plaatselijke bevolking, voor kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke handicap en het niet kunnen zorgen voor de kinderen vanwege grote armoede, leiden deze kindertehuizen voor de buitenwereld veelal een verborgen bestaan.

Kontum
Nadat Colour4kids in 2003 attent werd gemaakt op het noodlijdende bestaan van twee kindertehuizen in Kontum hebben wij na een eerste oriëntatie besloten om daar aan de slag te gaan. In 2004 reisde vervolgens een team van ons naar Kontum om hulp te bieden bij de kindertehuizen Vinh Son 1 en 2. Tijdens een tweede projectperiode in Kontum in 2007 werden ook Vinh Son 3 en 4 betrokken in ons hulpprogramma aan deze regio. Begin jaar 2009 werden we door de Amerikaanse organisatie Friens of Vinh Son Montagnard Orphanages geattendeerd op het bestaan van een vijfde kindertehuis; Vinh Son 5. Hier bieden we inmiddels ook hulp. In totaal worden  verdeeld over de vijf kindertehuizen ruim 600 kinderen opgevangen. De kinderen verblijven in het kindertehuis omdat ze geen ouders meer hebben of  dat de ouders/familie niet voor de kinderen ka zorgen. Een beperkt aantal kinderen heeft een lichamelijke en/of geestelijke beperking.

Mede dankzij onze financiële steun zijn bij kindertehuis Vinh Son 3 in 2008/2009 een nieuwe eetzaal, huiskamer en slaapzaal voor jongens gerealiseerd terwijl bij kindertehuis Vinh Son 4 begin 2009 een nieuwe eetzaal en slaapruimte voor de jongens is gebouwd. In december 2009 start de bouw van een nieuwe keuken en badruimte met douches bij dit laatste kindertehuis.  De bouw- en renovatiewerkzaamheden worden ter plaatse uitgevoerd door lokale vakmensen om daarmee de lokale economie te stimuleren.

Project 2010

Ons team hoopt in februari 2010 de afronding van de lopende bouwactiviteiten te begeleiden en de nieuwe ruimtes bij Vinh Son 3 en 4 in te gaan richten en samen met de kinderen te voorzien van inspirerende muurschilderingen. Bij alle kindertehuizen in Kontum staan tijdens de projectperiode ook diverse educatieve en artistieke activiteiten gepland waaronder een hinkelbaanproject. Ook zal het team hulp bieden bij het herstellen van de schade als gevolg van de tyfoon Ketsana die in oktober 2009 het gebied teisterde. Daarnaast zal er bij alle kindertehuizen geïnventariseerd worden wat er richting toekomst verbeterd en/of uitgebreid moet worden.

Diverse scholen in Nederland zamelen door middel van uiteenlopende acties dit schooljaar geld in voor onze projecten in Vietnam. Bij een aantal scholen in Brabant worden deze sponsoractiviteiten gecoördineerd door voormalig consulent beeldende kunst voor het basisonderwijs in de provincie Noord Brabant Ellen Jansen uit Ulvenhout en leraar beeldende vakken op het voortgezet onderwijs Marij de Laat uit Breda. Beiden maken deel uit van het projectteam en gaan bij de kindertehuizen in Kontum een educatief hinkelbanenproject uitrollen waarbij de kinderen middels verhalen vertellen, hinkelen, tekenen, schilderen, dans en muziek worden gestimuleerd om hun talenten te ontdekken en te gebruiken. Als kroon op het project zullen de ontwerpen van de kinderen 'op groot formaat' gebruikt worden om de muren van de het kindertehuis te decoreren.

Beeldend kunstenaar Negin Zendegani uit Oosterbeek en verpleegkundige annex decorateur Marja van Middendorp uit Harskamp maken eveneens deel uit van projectteam. Zij hebben beiden ruime ervaring met het inrichten en decoreren van ruimtes en het ontplooien van activiteiten met kinderen. Beiden zijn voorheen nauw betrokken geweest bij projecten van onze stichting in onder meer Mongolië en Indonesië. Ons bestuurslid en projectleider Vietnam Hassan Talei begeleidt het project en zorgt voor de aansturing van het team.