Project Urban heART - Jocotenango - Guatemala

Binnenkort gaat een kleurrijk Colour4kids project van start in Guatemala dat volledig gecoördineerd wordt door 'onze' kunstenares Carin Steen. De komende periode doet Carin verslag van de activiteiten via onze website, Facebook en Instagram.

(Info in English ... https://www.muralarteguate.org/ )

Bezoekers aan Guatemala noemen de levendige kleuren vaak als een van de meest opvallende kenmerken van dit land. Dat is tot op zekere hoogte waar. De traditionele kleding van de Maya vrouwen, bougainville in een oogverblindende roze tint, tropische vogels in alle kleuren van de regenboog en de prachtige gradaties van blauw, paars en turkoois aan het meer van Atitlan... Maar voor de meeste Guatemalteken is het het doffe grijs van betonblokken dat de omgeving domineert.

In de wijk Vista Hermosa in Jocotenango is niet anders. Deze buurt aan de rand van Jocotenango ligt naast een stortplaats. De buurt heeft de bijnaam El Papelillo ("stukje papier") vanwege de snippers papier en plastic die ronddwarrelen als de wind het afval doet opwaaien. Vista Hermosa ("mooi uitzicht”) is het zeker, zo uitkijkend over de vallei, maar dat is het wel, wat schoonheid betreft. De mierzerige huizen zijn tegen een berghelling gebouwd zonder enige aandacht voor esthetiek of veiligheid, waar er ook maar er een vierkante centimeter beschikbaar is. Armoede, drugs, gebrek aan water en elektriciteit, beperkte toegang tot school of gezondheidsvoorzieningen, dat is de norm in deze "typische" buurt. Vista Hermosa is verdeeld in zones die worden gerund door bendeleden en drugshandelaren. Tot voor kort kon je niet zomaar de wijk inlopen. Zelfs de politie wilde de buurt niet in, tenzij in een massale operatie. Je kon niet eens het voetbalveld oversteken. De hoek aan de ander kant van het veld was absoluut een rode zone. Niet de beste plek om op te groeien. Maar er is iets aan het veranderen...

Gisteren had ik het genoegen om een rondleiding te krijgen van Denilson Larios en Yorman Vega, twee jonge mannen uit deze gemeenschap die hebben besloten om een verschil te maken. Hun initiatief, Urban heART, heeft als doel de gemeenschap te veranderen door middel van de kunst. Yorman vertelde me hoe hij Denilson ontmoette toen ze klein waren en er nergens plaats was waar ze konden spelen. Ze hingen rond met de grotere kinderen bij de fontein op het centrale plein. De meeste van die jongeren hadden weinig om naar uit te kijken en hielden zich voornamelijk bezig met drugs en kleine criminaliteit. Denilson en Yorman hadden misschien hetzelfde pad gevolgd als ze zich niet hadden ingeschreven voor een buitenschools project dat creatieve cursussen aanbood. En zo werd Denilson een muurschildering schilder en Yorman een breakdancer. 

In samenwerking met Lead Up International en geïnspireerd door succesvolle muurschilderingsprojecten in Comuna 13 in Medellín, Colombia, gebruikt Urban heART's de kunsten (muurschilderingen, paste-ups, breakdance enz.) om een verschil te maken. En het werkt! Al veel deprimerende grijze muren zijn veranderd in een explosie van kleur met betekenisvolle en positieve boodschappen. Het voetbalveld ziet er tegenwoordig veel vrolijker uit. De pila, de openbare wasruimte, is schoongemaakt, opgeknapt, geschilderd en voorzien van verlichting en planten. Het effect van de inspanningen van Urban heART is nu al zichtbaar: het grasveld voor een van de muurschilderingen leek voorheen een stortplaats. Na een opruimactie georganiseerd door Urban heART is het grasveldje nog steeds netjes en schoon. Tijdens onze tour zagen we een kleine muurschildering hoog op een muur. Denilson vertelde ons dat het onlangs is geschilderd door een kind dat in het huis woont, die de muurschildering ondersteboven vanuit het raam heeft geschilderd! Even later zagen we nog een gloednieuwe muurschildering geschilderd door hetzelfde kind, naast zijn voordeur. Hartverwarmend.

Yorman vertelde ons hoe een tijdje geleden op het centrale plein van Jocotenango werd benaderd door enkele van de "bad boys".  Even dacht hij dat ze hem wilden overvallen. Maar nee. Ze vroegen hem of hij een van de mensen was die betrokken was bij het muurschilderingsproject. Toen hij het bevestigde, zeiden ze dat dat cool was. En of ze de huizen op hun terrein ook konden schilderen, die aan de "verkeerde" kant van het voetbalveld. Dat soort dingen zijn onbetaalbaar en betekent dat het project werkt.

Denilson en Yorman leidden ons vervolgens naar een gebouwtje halverwege de heuvel. Binnenkort wordt dit een Lead-Up Café, een plek voor bezoekers om een drankje te drinken en waar mensen uit de buurt kunnen deelnemen aan workshops en andere activiteiten. De ruimte is eenvoudig, de renovatie in de planning, maar het uitzicht is in ieder geval spectaculair.

Na een breakdance optreden van Yorman eindigde de tour bij de pila. Toen was het tijd om het over praktische zaken te hebben, want volgende week begin ik een serie workshops voor de jonge schilders uit deze buurt en samen gaan we de 11 meter lange muur achter de pila schilderen. Denilson en Yorman waren uitstekende gidsen en het hele project is ongelooflijk inspirerend. Ik heb ontzettend veel zin om te beginnen met dit nieuwe project van Colour4Kids!

Wordt vervolgd!

Carin Steen, 2 oktober 2021, Antigua Guatemala