Project Namibië - Meer kinderen naar school en gezonder eten

Colour4kids is betrokken bij de hulp aan de de Queen Sofia School in het noorden van Namibië. Het onderwijs is er goed en ouders uit de wijde omgeving sturen hun kinderen er graag naartoe. Door de grote afstanden en slechte wegen moeten de kinderen op school blijven slapen. Door de grote toeloop van leerlingen groeit de school groeit uit haar voegen en is er onvoldoende slaap- en verblijfsruimte voor de kinderen die de school bezoeken.

Daarom ligt er nu een plan voor de bouw van een nieuw hostel. ‘Mister’ Harry Ashipala is de directeur van deze school in het Otjiwarongo district. Hij kan niet wachten tot de bouw klaar is. “Onze kinderen komen van boerderijen die soms twintig kilometer verderop liggen. Hun ouders brengen ze hier op ezelskarren. Andere kinderen komen lopend.” De afstanden zijn veel te groot om dat dagelijks te doen en openbaar vervoer is er niet, dus de kinderen blijven twee maanden onafgebroken op school en gaan dan voor twee weken terug naar hun ouders. 

 “Je kunt je voorstellen dat ze in die twee maanden een goede slaapplek nodig hebben en ruimte voor sport en spel”,  vertelt oud-onderwijzer Toos Verbruggen-Nuijts. Zij werkt al jaren als vrijwilligster in Namibië en is door de school gevraagd om samen met haar stichting Connected to Namibia mee te helpen aan de bouw van het hostel. Momenteel zitten er 224 kinderen op de school. Het bestaande hostel biedt plaats biedt aan 60 kinderen. “Op dit moment logeren 130 kinderen in het veel te krappe hostel. Meerdere kinderen slapen nu in één bed of op de grond op dekens”,  vertelt Verbruggen. Uitbreiding is dus noodzakelijk. “Er zijn nog veel meer kinderen in deze omgeving die graag naar onze school willen”,  vult mister Ashipala aan. “Maar omdat we geen ruimte hebben in ons hostel, kan ik ze niet laten komen.”

Drie goede maaltijden per dag

Naast een nieuw hostel moet ook de keuken en de eet- en verblijfsruimte worden uitgebreid. “Met de uitbreiding van de voorzieningen komen we ook in aanmerking voor een bijdrage van de overheid voor ouders die overnachting in het hostel voor hun kinderen niet kunnen betalen”,  zegt mister Ashipala. “En kinderen die nu niet erg voedzame mieliepap (pap gemaakt van maïs) eten als ontbijt, lunch en avondeten, kunnen we straks drie gezonde maaltijden per dag voorzetten.”

Inzet Colour4kids team

Onze Colour4kids vrijwilligers Ellen Jansen en Marij de Laat werden begin 2017 benaderd door Toos Verbruggen van de Connected to Namibia Foundation uit Nuenen voor hulp aan de Queen Sofia school in Namibië. Met diverse sponsoracties hebben zij inmiddels zo’n 10.000 euro ingezameld voor de uitbreiding van de keuken en de eet- en verblijfsruimte.

In februari 2018 vertrekken zij voor een periode van drie weken naar Namibië om met een Beeldend Educatief Project zowel de kinderen als de leerkrachten een handreiking te geven om de expressievakken meer inhoud te geven en kindgericht in te vullen. Ellen en Marij  hebben beide ruime ervaring op onderwijskundig gebied en met Beeldende vakken. Beiden zijn als een zelfstandig team actief geweest bij Colour4kids projecten in o.a. Vietnam, Ecuador en Nepal.

Kinderen plezier laten beleven aan het tekenen, zodat ze zich kunnen uiten, hun creativiteit ontwikkelen, hun fantasie prikkelen en te laten genieten van het resultaat is het uitgangspunt van het project in Namibië. Samen met de kinderen wordt het onderwerp ‘hinkelbaan’ onderzocht, beleeft en als inspiratie voor de beeldende opdrachten gebruiken. De door de kinderen ontworpen onderdelen van de hinkelbaan worden vervolgens uitgewerkt tot een muurschildering.

De voorbereiding en uitvoering van het project en alle sponsoractiviteiten t.b.v. dit project zijn te volgen via:  Nieuwsberichten Namibië