Nieuwsbrief 1 Project Ambato - Ecuador 2011

Het eerste verslag van het Colour4kidsteam dat in oktober / november 2011 actief is bij het Child ‘N Family Centre van de Daniëlle Children’s Fund (DCF) in Ambato – Ecuador.

Bij het Child ’N Family Centre van DCF zijn in de afgelopen maanden grote investeringen gedaan om het therapiehuis voor opvang, begeleiding en therapeutische trainingen van kinderen en gezinnen te optimaliseren. Daken zijn vernieuwd, de indeling is verbeterd,  nieuwe ruimtes zijn gerealiseerd, sanitair is vernieuwd en alles is voorzien van nieuwe tegels en verf.

Colour4kids is betrokken bij de afrondende fase van de renovatie van het therapiehuis. Zo financieren wij onder meer het tegel- en schilderwerk. Het colour4kidsteam zorgt voor het aanbrengen van inspirerende muurschilderingen, aanschaf van inventaris en hulpmaterialen én onderneemt diverse educatieve en artistieke activiteiten met de kinderen en begeleiders.

Colour4kids team
Ellen Jansen en Marij de Laat vertrekken vrijdag 21 oktober vanaf Schiphol met koffers vol verf, kleurkrijt, drukinkt, knutselmaterialen etc. voor het project bij het onlangs gerenoveerde DCF therapiehuis in Ambato. Een etmaal later arriveren zij op het vliegveld van de hoofdstad Quito. Hier worden zij opgehaald door de plaatselijk DCF coördinator Ine Martens die hen naar de familie Herrera, de oprichters van DCF, brengt voor een eerste welverdiende nachtrust.

Bij aankomst in bij het therapiehuis in Ambato blijkt het verfwerk bijna afgerond te zijn. De laatste hand wordt zojuist gelegd aan het blauw spuiten van de toegangspoort.

Bij het ‘inspecteren’ van het renovatie- en schilderwerk, dat overigens perfect is uitgevoerd, stuiten Ellen en Marij op een ‘gat in de omheining’ dat tijdens de bouwwerkzaamheden is ontstaan. Dit gat is nu afgedekt met golfplaten en moet vanwege de veiligheid absoluut gerepareerd worden.

Na terugkoppeling met het thuisfront wordt groen licht gegeven voor de reparatie werkzaamheden waarbij tevens de aansluiting op de entree en een ‘security’ hekwerk worden gerealiseerd. Met het werk kan direct gestart worden en de kosten worden gedekt door Colour4kids.

Samen met Ine Martens wordt gestart met het inzicht geven in het projectplan en het opstellen van een schema voor de komende weken. Na het uitpakken van de bagage wordt vervolgens een ontwerp voor de muurschilderingen gemaakt. Eerste opdracht is de grote ruimte van een wandschildering voorzien. Hier wordt gekozen voor rustgevend landschap met hier en daar een paar accenten van vogels en dieren uit de eigen omgeving van de kinderen.

In de middag volgt de kennismaking met de kinderen. Als eerste activiteit mogen de kinderen met verf en inkt aan de slag en wordt met handafdrukken een slinger gemaakt voor het afscheid van Barbara die als vrijwilligster anderhalf jaar actief is geweest bij de DCF in Ambato. 

In de eerste week staan diverse creatieve sessie op het programma en wordt een start gemaakt met de muurschilderingen. Ellen en Marij krijgen een goede indruk van het werk van DCF. Het is volgens hen “een degelijk, goed opgezet en gestructureerd initiatief. Het vraagt veel tijd en energie om deze hulpbehoevende kinderen te begeleiden in hun weg terug naar de gezinssituatie en ouderlijk huis. Een goed uitgangspunt waarbij ook veel aandacht uitgaat naar de ouders van de kinderen”.

'Live verslag'

Woensdag 2 november 2011

Het is feest in Ecuador!

De doden worden herdacht en de levenden gevierd. Bij het krieken van de dag loopt het cementerio, begraafplaats, waarop wij kijken vanuit ons hotelkamertje als vol met mensen met armen vol blommen. De priester zingt  samen met de gelovigen mee op een deun die voluit versterkt wordt door een super misvormende geluidsinstallatie.

Gisteren was het in het Danielle Childrens home ook al dolle pret. Eerst mochten de kinderen op het plein voor de kerk met de schoolklas een dansje laten zien. Daarna was er bruine bonensoep die bij de eerst nip een vruchtensoep bleek te zijn. Ook lekker!

Thuis, in het centrum was extra lekker gekookt, natuurlijk een bord vol pappa,'s (aardappels) met heerlijke pindasaus en voor eenieder een geroosterde cavia. Dat was smullen.

Natuurlijk hadden wij ook een leuk programma bedacht. We begonnen met een theatraalachtig opwarmertje waarbij ze op muziek de meest vreemde figuren mochten verbeelden, al lopend in de ruimte. Van de stap naar de sprong naar de hinkelbaan. Met vuisten vol stoepkrijt, hier onbekend, gingen ze tenslotte buiten op een grote stoep aan de slag. Toen het krijt op was en er een baan lag van zo,n 20 meter, ontdekten ze dat je de poeder van het krijt ook heel goed kon gebruiken als schmink. Zo hadden we binnen de kortste keren een hele groep indianen rondhuppelen.

Vandaag zijn we in de vroege ochtend gestart met een hinkelding te maken. Van oude knopen, petflesdoppen en wat geknipte stukken vilt toverden de kinders de mooiste hangers, een om te gooien bij het hinkelen, de ander voor aan hun schooltas. Vanmiddag gaan we aan een lange slanghinkelbaan werken. De  onderdelen die de kinderen kleuren hangen we aan de dikke pilaar in de eetzaal.

Wat de kinderen nog niet weten is dat op de gang in de ontvangsthal wij de hinkelbaan naar hun voorbeeld zullen schilderen. Daar volgt een opening bij. En dan melden we ons weer.
 
Groeten uit Ambato van Ellen en Marij.

Note
Vanwege de strenge privacy wetgeving in Ecuador mogen kinderen die vanwege risicosituaties tijdelijk in het therapiehuis verblijven niet herkenbaar op internet gepubliceerd worden.