Muurschilderproject Jocotenango - Urban Heart

Water op de muur, waarom niet? In november 2021 schilderde kunstenaar Carin Steen met een groep jongeren water in al haar facetten op een 12 meter lange muur langs de openbare wasplaats in Vista Hermosa, een wijk in het plaatsje Jocotenango, Guatemala. De jongeren die hielpen met schilderen zijn lid van het collectief Urban HeART, een initiatief van de jongeren zelf om hun wijk leefbaarder te maken door middel van culturele activiteiten. De transformatie is na twee jaar duidelijk zichtbaar en de wijk is aanzienlijk veiliger geworden, niet zozeer omdat de buurt er vrolijker uitziet, maar omdat de mensen meer samenwerken, trotser zijn op hun wijk en nu ook de straten schoonhouden.

Maar toch is de situatie nog steeds moeilijk en soms zelf gevaarlijk. Een tweede muurschildering moest worden uitgesteld. Eerst vanwege COVID, toen omdat de leden van het collectief doodsbedreiging kregen (van drugshandelaren) en dat bleken geen loze bedreigingen. De dag voor Oud en Nieuw werd de broer van Denilson, één van de leiders van Urban HeART, op straat doodgeschoten. Denilson moest onderduiken. Een week later verloor een andere (ex) lid van de groep ook het leven, nog geen zestien jaar oud. En afgelopen dinsdag was het wederom raak, twee broers van 14 en 18 werden doodgeschoten bij het verlaten van de bioscoop.

Maar de jongeren geven niet op en geloven nog steeds in kunst als alternatief voor een toekomst vol drugs, bendes en geweld.En daarom schilderen we gewoon door!

Afgelopen week heeft Carin met vier jongeren de zijmuur van de wasplaats geschilderd, want al een tijdje op de verlanglijst stond. Ondanks het feit dat het niet zo’n grote muur is (4 x 5 meter), was het nogal een klus omdat de muur nogal in slechte staat was. Die moest dus eerst geplamuurd worden, daarna in de grond gezet worden en vervolgens in de basiskleur. Carin schilderde twee watervogels gebaseerd op antieke illustraties uit Maya codexen. De jongeren gingen met spuitbus aan de slag om een achtergrond van water te schilderen. Carin heeft vervolgens de vogels gelakt. De afwisseling tussen glimmende verf en matte achtergrond vormt een mooi contrast, wat helaas niet te zien is op de foto’s.

Terwijl de jongeren de muur aan het voorbereiden waren, heeft Carin de muurschildering van 2021 hier en daar bijgewerkt want die was wat beschadigd door vocht. Maar nu ziet alles er weer spik en span uit, als nieuw, en net op tijd voor de opening van het nieuwe voetbalveld recht tegenover de wasplaats. Een beetje kleur maakt echt een groot verschil!