Muurschilderproject bij de School voor Speciaal Onderwijs in San Martín Jilotepeque

Om zes uur in de koude ochtend vertrok ons vier vrouwen sterke schilders team gekleed in dikke truien en sjaals naar het stadje San Martín Jilotepeque. Een rit van anderhalf uur rijden door de bergen van Guatemala. We waren zo vroeg vertrokken om het verkeer voor te zijn en omdat we wisten dat we een lange dag voor de boeg hadden.

De muur bij de Escuela de Educación Especial – een school met speciaal onderwijs voor kinderen met een beperking - stond voor ons klaar. De muur van betonblokken was netjes gestuukt en klaar voor een transformatie. In overleg met de directeur van de school had ik een ontwerp gemaakt over sociale inclusie met de nadruk op respect en acceptatie, iets waar mensen met speciale behoeften op het platteland van Guatemala nog steeds moeite mee hebben.

Het was een zware klus! Ondanks dat januari de koudste maand van het jaar is, was de hitte meedogenloos. De witte muur weerkaatste het felle zonlicht en het zware verkeer raasde vlak achter onze rug langs. De kegels die de vriendelijke verkeerspolitie op de weg had geplaatst, hielpen een beetje om ons veilig te houden, maar deden niet veel tegen de uitlaatgassen. Het was zelfs zo erg dat we ondanks de hitte allemaal voor een mondkapje kozen! En als klap op de vuurpijl begonnen enkele werklieden de weg vlak naast onze muur open te breken. Het lawaai, de hitte, het stof en het vuil maakten het tot een zware werkdag.

De volgende dag zijn we nog vroeger vertrokken. De zonsopgang boven de bergen van San Martín Jilotepeque was prachtig. Het voelde alsof de temperatuur iets was gedaald en zelfs het verkeer leek wat langzamer te rijden. Na tien uur schilderen zat de muur helemaal onder de verf, maar helaas konden we de schildering niet helemaal afronden. Een paar belangrijke details moeten nog geschilderd worden, zoals de naam van de school en de symbolen voor de verschillende handicaps die op de blauwe vierkantjes bovenaan komen te staan. Ik wil ook het gedeelte helemaal rechts van de muur nog schilderen. Dus ik zal nog eens terug moeten.

Teruggaan naar San Martín Jilotepeque staat sowieso in de planning, want met Stichting Colour4Kids zijn we bezig geld in te zamelen voor de noodzakelijke uitbreiding van de school. Zodra het benodigde geld bij elkaar hebben, kan de bouw beginnen. Wanneer u een steentje wilt bijdragen kunt u via de website www.colour4kids.nl een donatie doen. Naast de bouw van extra klaslokalen op eerste verdieping moet ook een ‘helling’ aangelegd worden naar de eerste verdieping voor de kinderen met een rolstoel waarvoor ook de buitenmuur een stukje opgehoogd moet worden. Wanneer dit allemaal gerealiseerd is, ga ik hoe dan ook terug om de muurschildering af te ronden.

Deze muurschildering is mede mogelijk gemaakt dankzij mijn fantastische schildersploeg bestaande uit Catherine Corry, Gaby Rodriguez en Diana Hernández,. Dank ook aan de directeur van de school -  Elmer Hernández Lara - voor zijn logistiek hulp én de ouders van de schoolkinderen die de muur  geplamuurd hebben. En natuurlijk dank aan Colour4Kids voor het sponsoren van deze kleurrijke muurschildering!

(verslag kunstenaar/projectbegeleider Guatemala Carin Steen)