Kerstactie Litouwen 2004 groot succes

De kerstactie, die na een e-mail van leraar Engels Tomas Samoska op gang kwam ten behoeve van 'zijn school' en een groot aantal hulpbehoevende gezinnen in en rond Skapiskis, is een groot succes geworden.

,,Wij willen iedereen bedanken voor het  indrukwekkende en onvergetelijke kerstfeest op onze school. De achttiende december 2004 staat vanaf heden in ons geheugen gegrift! Het buitengewoon geslaagde kerstproject heeft veel losgemaakt bij iedereen. Alle kinderen zijn overstelpt met cadeaus en kleding, maar ook het speelgoed dat de jongste kinderen tijdens de klassikale activiteiten kunnen gebruiken, komt goed van pas. Het kerstproject overtrof al onze verwachtingen. Dank aan iedereen in Holland die de kinderen in Skapiskis een wonderschone kerst hebben bezorgd’’, schrijft leraar Engels Tomas Samoska in zijn 'bedank e-mail' waarin hij namens de leerlingen en de staf van de school nogmaals zijn dank uitspreekt over het prachtige kerstfeest.

De razendsnelle kerstactie van Colour4kids om de kinderen in Litouwen te verrassen op een vrolijk kerstfeest is geslaagd! Na een artikel in de Edestad en de Barneveldse krant kwam een enorme stroom kleding en speelgoed op gang richting Harskamp, maar ook vele hartverwarmende reacties, giften om de reis te bekostigen en tientallen kilo’s snoepgoed werden ontvangen. Honderden rugtasjes werden beschikbaar gesteld door de stichting Zorg en Werk Veluwe en een bedrijf uit het zuiden van het land kwam over de brug met 300 pluche Winnie de Poe’s. Maar ook op de afleveradressen in Zeist, Nijmegen en Amsterdam stroomden de spullen binnen. Al snel werd duidelijk dat de beoogde bestelwagen te klein was. Hoveniersbedrijf Versteeg uit Harskamp bracht echter uitkomst met het gratis beschikbaar stellen van een Mercedes Sprinter waarmee het driedubbele vervoerd kon worden.

Kindertehuis
Dinsdag 14 december vertrok ‘the polar express’ richting Litouwen. Een monsterrit van ongeveer 1.700 kilometer. Na een overnachting bij de Poolse stad Poznan arriveerde het transport woensdagavond rond 22.00 uur in Kelmé bij ons contactpersoon Dalia Viliuniene in Kelmé.

Donderdagmorgen bezochten we de Okuras school waar Dalia onderdirectrice is en brachten we een bezoek aan de Mentalschool waar kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking scholing en 24-uurs opvang krijgen. De omstandigheden bij de Mentalschool zijn ronduit slecht. De keukeninventaris en wasmachines zijn compleet afgeschreven en het is een wonder dat het nog werkt. De slaapzalen en de sanitaire voorzieningen verkeren in een erbarmelijke staat. Hulp is hier hard nodig!

We besluiten om een deel van het speelgoed en kinderkleding dat bestemd is voor Skapiskis hier achter te laten in Kelmé zodat alle kinderen van het kindertehuis en de kleuterklassen van de Okuras school voorzien kunnen worden van kerstcadeaus.

Kerstfeest
Na een vier uur durende rit langs verlaten dorpen en uitgestrekte velden arriveerde het team donderdagavond op de uiteindelijke plaats van bestemming; de school in Skapiskis. Tomas Samoska verwelkomde iedereen buitengewoon hartelijk als ‘de wijzen uit het westen’. Een aantal leraren was inmiddels gemobiliseerd om mee te helpen met het lossen van de beide wagens. Een compleet klaslokaal werd volgestapeld met zakken en dozen. Ongeloof viel af te lezen van de gezichten van de Litouwse hulptroepen toen men een beeld kreeg van wat er allemaal binnen gekomen was. Na de nacht doorgebracht te hebben in het nabijgelegen Rokiskis werd vrijdagmorgen met het uitpakken en sorteren van de kleding en het samenstellen van de cadeautasjes begonnen. In tussentijd werden er samen met Tomas; schoolspullen, vitaminepreparaten en EHBO attributen aangeschaft in Rokiskis. Voor de winkelmedewerkers was het een unieke ervaring dat complete voorraden werden opgekocht en ook nog eens contant werden afgerekend. Een eerste ‘EU’ ervaring die men niet snel zal vergeten.

Bij terugkomst op school bleken ook Anjo Brom, Jet Crone en Jos Ruijs te zijn gearriveerd na een uren durende vlieg- en busreis.

Zaterdagmorgen werd samen met de schoolkinderen het gebouw en de omgeving voorzien van kerstversieringen. Om twee uur kon het kerstfeest beginnen. De kinderen van 5 tot 12 jaar voerden een groot aantal swingende musicalvoorstellingen op waar de afgeladen kantine enthousiast op reageerde. Na afloop van de show ontving iedereen een cadeautasje met leuke spulletjes spontaan aangeboden door diverse bedrijven uit Nederland. In de avonduren kwamen de jongeren tot 18 jaar aan bod. Ook hier werden indrukwekkende acteerprestaties geleverd en werd duidelijk dat men op het gebied van de westerse populaire muziek bepaald niet achter loopt. Na een afsluitend dankwoord van de directrice richting Colour4kids werden ook deze kinderen voorzien van een cadeautasje.

Probleemgezinnen
Zondagmorgen arriveerden het team na een sprookjesachtige rit door een sneeuwwitte wereld rond 10.00 uur wederom bij de school om de kleding- en speelgoedpakketten te gaan bezorgen bij gezinnen die onder zeer moeilijke omstandigheden het hoofd boven water trachten te houden. De groep werd opgedeeld in drieën en gaat samen met een aantal begeleiders totaal 16 gezinnen bezoeken. Onbeschrijflijke omstandigheden werden aangetroffen. Werkloosheid, alcoholproblemen, incest, mishandeling en zelfmoord ontwrichtten gezinnen zodanig, dat er nog amper gesproken kan worden van een structureel bestaan. Het verstrekken van kleding en speelgoed toverde weliswaar een glimlach op de gezichten van de kinderen, maar het was slechts een druppeltje op de gloeiende plaat van het keiharde bestaan waarmee zij dagelijkse geconfronteerd worden. Eenzijdige maaltijden en het ontbreken van nagenoeg iedere vorm van hygiëne geven parasieten, bacteriën en virussen vrij spel. Het ontbreken van wasmiddelen en schoon water maakt het wassen van kleding onmogelijk. Het gebruik van katoenen luiers is daarom geen optie. Papieren luiers worden zelfs gedroogd en meerdere malen gebruikt. Huizen worden slechts ten dele verwarmd waardoor families van zes tot acht personen gedurende een periode van pakweg acht maanden in twee kleine kamers moeten koken en eten, de dag doorbrengen en slapen. Toch is de dankbaarheid groot en oprecht, en is het doorgeven van de gaven uit Nederland een ervaring die de leden van Colour4kids niet gemist zouden willen hebben.

Zorgfunctie
Het grote aantal kinderen dat werd aangetroffen bij de relatief jonge ouders bleek veelal een economisch motief te hebben. Voor ieder kind ontvangt men ongeveer 15 euro per maand. Het minimum om te kunnen overleven ligt rond de 100 euro per maand. Een bijstand- of werkloosheidsuitkering kent men niet. Kinderen zijn in dat geval de enige bron van inkomsten.
De school vervult een belangrijke sociale functie. De maatschappelijk werkster bezoekt regelmatig de diverse probleemgezinnen om hulp te bieden zover de mogelijkheden daarvoor zijn. Maar ook op school wordt hulp geboden. Pakweg de helft van de 300 schoolgaande kinderen krijgt, vijf dagen per week, een ontbijt en een warme maaltijd op school. Zelfs in de vakantieperiodes wordt deze voorziening geboden. Uit de gesprekken met leraren bleek dat een aanzienlijk deel van de kinderen school bezoekt voor het eten en de ‘puf’ niet heeft om een normale leerprestatie te leveren. Men is enkel bezig met overleven.

Afscheid
Na een hartelijk afscheid vertrekken Bas en Erik maandagmorgen huiswaarts waar zij na een enerverende rit dinsdagavond weer aankwamen met ruim 4.000 kilometer op de teller. De nadere drie vrijwilligers van Colour4kids bleven nog achter om op de school het laatste speelgoed en de kleding uit delen aan de klassen. Vervolgens vertrokken ook zij om ‘vliegend’ bijna tegelijkertijd in Holland aan te komen met het ‘wegteam’. Een dankbare klus was geklaard. Vele indrukwekkende ervaringen waren opgedaan. Er ligt hier veel werk waar we met z’n allen iets aan moeten en kunnen doen.

Colour4kids wil ook in de toekomst meer kleur brengen in het leven van deze kinderen. En wie wil dat nu niet?!