Eindverslag Carin Steen - Urban HeArt project Jocotenango Guatemala

Opnieuw heeft kunstenares Carin Steen een prachtig, kleurrijk muurschilderproject afgerond in Guatemala. Dit keer samen met de jongeren van Urban HeArt in Jocotenango. Lees en geniet van het eindverslag met foto’s van Carin.

'Water op de muur'

Het duurde allemaal wat langer dan gepland, maar dat is niets nieuws in Guatemala. Wat telt is dat de muurschildering af is!

We begonnen een paar weken geleden met een reeks workshops voor de leden van Urban HeART (zie vorig bericht voor meer informatie over dit initiatief). De jongeren leerden over muurschilderingen door de eeuwen heen, wat leuk was en iets waar ze weinig van wisten. Elke deelnemer kreeg een kopie van de handleiding die ik vorig jaar had geschreven over hoe je een muurschildering kunt maken vanuit het niets. We bespraken het thema en waren het er allemaal over eens dat het water zou zijn, aangezien de muurschildering de achtergrond zou zijn voor de plaatselijke pila, een openbare wasplaats. Veel huishoudens in deze buurt hebben geen stromend water, dus een plek om de was te doen (grote gezinnen, dus veel vuile was!) is niet alleen een noodzaak, maar ook het hart van de buurt.

De muur, van betonblokken met vele lagen verf, was in vrij goede staat, maar omdat het publiek er zo dicht op staat, besloot ik voor een gladde afwerking, om veel details in het ontwerp te kunnen verwerken. We kwamen allemaal samen om de muur te bepleisteren, iets wat niemand van ons eerder had gedaan. Het bleek dat mijn getalenteerde assistent Henry er heel goed in was. Veel beter dan ik, maar het is duidelijk dat iedereen beter zou is in pleisteren dan ik.

Helaas was het product dat ik meestal gebruik (het marmerstof erin zorgt voor een heerlijk glad oppervlak) niet beschikbaar. Ik kreeg iets anders, precies hetzelfde volgens de verkoper, behalve dat het dat niet was. Niet half zo glad, en erger nog, het droogt niet zo snel, dus moest het schilderen met een week uitgesteldworden. Maar afgelopen maandag was het dan eindelijk zover...

Het was behoorlijk koud toen ik er om 7.30 uur ‘s ochtendsaankwam. De temperatuur is momenteel 's nachts zo’n 12°C en met een koele bries en de zon die zich nog achter de bergketen verborg, was het een beetje onaangenaam zo vroeg op de ochtend. Maar zodra de zon boven de bergen uitkwam, ging de temperatuur snel omhoog. Ik begon met het tekenen van een raster van 1 x 1 meter. Ik had het ontwerp in verticale stukken verdeeld, dat zou het makkelijker maken om met een grote groep, naast elkaar, te werken. Rond 10.30 uur kreeg ik gezelschap van Henry en 5 leden van Urban HeART, plus een paar kinderen uit de buurt die ook mee wilden helpen. We gingen lekker aan de slag en rond 17.00 uur waren we klaar, net toen de zon achter de bergen in het westen verdween en de vallei onmiddellijk verkoelde door haar afwezigheid.

Dag twee begon ongeveer hetzelfde. De twee jongetjes die geholpen hadden, waren terug en konden niet wachten om te beginnen met schilderen. Zouden we de muurschildering deze zelfde dag af kunnen maken? Het leek er wel op, maar het is altijd moeilijk te zeggen. Maar het is gelukt! Om 17.00 uur was de hele muur klaar en gelakt. 

De muurschildering van 11bij 2.85 meter vertoont verschillende verschijningsvormen van water, waarbij de hedendaagse vervuilingsproblematiek wordt vermengd met het leven in de oceaan en oude Maya beelden. Links, naast de waterdruppels, staan drie vroedvrouwen die een zuiveringsritueel met water uitvoeren, zoals dat is opgetekend in de Maya Madrid Codex. Vervolgens wat koraalrif zoals dat in dit deel van de wereld voorkomt. Rechts een walvis, ook te zien aan de Pacifische kust van Guatemala; een kano met oude spirituele Mayawezens, gebaseerd op een fijn gebeeldhouwd bot dat werd gevonden in Tikal. Twee peddelaars, de oude jaguar-god die de Nacht vertegenwoordigt, en de pijlstaartrog-god (Dag) manoeuvreren een kano die de Melkweg vertegenwoordigt, op weg naar de Onderwereld. In het midden van de kano zit de dode Maïsgod, vergezeld van een leguaan, brulaap, papegaai en pekari, die de sterrenbeelden voorstellen, waardoor het hele tafereel een voorstelling wordt van de wereld zoals die rond gaat. 

De pelikaan, die veelal in Guatemala voorkomt, kan worden gezien als een symbool van vrijheid en eeuwigheid.

Het was een geweldige ervaring om met de Urban HeART jongeren te werken en zulke positieve feedback van de gemeenschap te krijgen. De locatie kon niet perfecter zijn, het is DE plek waar mensen elkaar ontmoeten, wachten op tuc-tucs of samenkomen voor een praatje of een partijtje voetbal. Het was een plezier en een eer om deze muurschildering te schilderen voor de gemeenschap van Vista Hermosa, Jocotenango.Hopelijk is dit niet onze laatste bijdrage!