De geschiedenis herleeft ...

De laatste muurschildering bij de Colegio Evangelico Asher beeldt een van de meest gememoreerde herinneringen uit aan de Trujillo dictatuur (1930-1961).

Het betreft de drie zusters Mirabal die op 25 november 1960 in opdracht van dictator Rafaël Leónidas Trujillo werden vermoord. De oorzaak was het verzet dat zij pleegden tegen de gruwelijke gedragingen van de dictator. Ook waren zij samen met hun echtgenoten actief in het verzet tegen de onderdrukk...ing en martelpraktijken van een van de langst durende dictaturen van Midden en Zuid Amerika.

De zusters zijn het symbool van deze tijd en kregen de naam Las Mariposas (de vlinders) mee. De tekst op de muurschildering: "Tus alas ya existen ... Lo único que tienes que hacer es volar!" betekent "Vleugels heb je al ... het enige wat je moet doen, is ze uitslaan". Dit symboliseert het verzet én de opdracht van de drie zusters aan alle Dominicanen!!!

Tijdens het schilderen bleek al snel dat alle kinderen wisten wie er afgebeeld stonden. Ook voorbijgangers stopten regelmatig om een compliment en eendankwoord uit te spreken voor deze bijzondere muurschildering waarmee dit project in de Dominicaanse Republiek op passende wijze is afgerond.

Onze dank gaat in het bijzonder uit naar kunstenares Carin Steen die een enorme prestatie heeft geleverd door in twaalf dagen drie inspirerende en kleurrijke muurschilderingen van opgeteld ruim 30 x 2,50 meter te creëren. Daarnaast bedanken we Rosa Ysmenia Quiñones (projectcoördinator), Yudelka Patricia Moran (directrice Escuela 20-30), Alba Maria Clase (projectbegeleidster), iedereen in Puerto Plata die ons van koffie, water en hapjes voorzag, de motortaxitas, buurtbewoners en voorbijgangers die ons van kritische noten en complimenten voorzagen, de prachtige kids en hun begeleiders van beide scholen en iedereen in Nederland die dit project zowel praktisch als financieel mogelijk heeft gemaakt!

Klik op onderstaande link voor het volledige verslag en de foto's:

https://www.facebook.com/Colour4kids/posts/752784678236019