Colour4kids aan de slag in Honduras

Het renovatiewerk bij de ProniƱo opvanghuizen voor straatkinderen van de Nederlandse stichting Homeless Child in de stad El Progreso is gestart. Een team van Colour4kids vertrekt binnenkort naar Honduras.

Colour4kids is in november 2012 benaderd door Stichting Homeless Child om hulp te bieden bij de renovatie van de onderkomens voor straatkinderen in El Progreso - Honduras.

,,De kinderen slapen en leven in gebouwen waarvan daken lekken, ruiten gebroken zijn, badkamers onafgewerkt, en stopcontacten of loshangende elektrische kabels voor levensgevaarlijke situaties zorgen'', legt Bas Wiersma van stichting Homeless child uit in zijn verzoek aan Colour4kids. ,,Het gaat ons aan het hart om te zien dat de kinderen ondanks al onze inzet en alle toewijding van hun begeleiders toch opgroeien in zulke precaire omstandigheden. Het zou fantastisch zijn als samen met Colour4kids een waardig bestaan geboden kan worden aan de kinderen middels voorzieningen zoals een gedegen dak boven hun hoofd, ongeschonden ramen en ruiten, hygiënische en goed geoutilleerde toilet en douchevoorzieningen, een goed werkend rioleringssysteem en veilige elektravoorzieningen. Na betaling van alle maandelijkse kosten voor eten, kleren, onderdak, gezondheidszorg, onderwijs, salarissen voor de begeleiders en andere onontkoombare kosten, is nooit geld over voor onderhoud of renovatie van gebouwen.''

Na gesprekken met Homeless Child werd in maart 2013 besloten om dit project op te gaan pakken.

Stichting Con-Sense

Dankzij participatie en financiering van stichting Con-Sense kon in juli 2013 gestart worden met de projectvoorbereidingen. Stichting Con-Sense stimuleert initiatieven waarmee mensen op een maatschappelijke verantwoorde manier zich structureel beter in hun levensbehoefte gaan voorzien. Daarbij gaat hun aandacht specifiek uit naar kinderen in achterstandsposities die zij graag een betere toekomst willen bieden. Zelfontplooiing en persoonlijke ontwikkeling zijn de belangrijkste  uitgangspunten.

Homeless Child

Stichting Homeless Child is in 2002 opgericht nadat Bas Wiersma vrijwilligerswerk had gedaan met straatkinderen in Honduras. Sinds die eerste zomer is Bas ieder jaar meerdere maanden als vrijwilliger bij het project in Honduras. Dit is een uitstekende manier om in samenwerking met het team in Honduras te zien aan welke noden en prioriteiten de ontvangen donaties het best besteed kunnen worden. En om een telkens betere band op te bouwen met de mensen die het project daar verder ontwikkelen.

Homeless Child ondersteunt op actieve en duurzame wijze de programma’s voor kinderen en vrouwen in de stad El Progreso in Honduras. Verdeeld over vijf verschillende huizen worden 90 straatkinderen van 7 tot 18 jaar en 45 weeskinderen van 0 tot 12 jaar opgevangen en begeleid. Deze kinderen/jongeren zijn (zwaar) getraumatiseerd en een aantal van hen heeft ook een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Met een programma voor vrouwenrechten en geboorteplanning wordt hulp geboden aan 480 vrouwen. En sinds januari 2013 biedt de stichting hulp en onderdak aan een aantal meisjes van 8 tot 11 jaar die slachtoffer zijn van seksuele exploitatie.

Renovatieproject

Op 11 september is gestart met het renovatiewerk bij twee opvanghuizen.  

Het opvanghuis 'Nueva Vida' biedt onderdak aan 30 kinderen. Naast eten, drinken en slapen krijgen de kinderen hier ook studiebegeleiding en bezigheidstherapie. Hun hele leven speelt min of meer af in en rond dit gebouw.

De werkzaamheden bij dit opvanghuis betreffen het herstellen van ramen en voorzien van muggengaas; reparatie van de vloer van het klaslokaal op de tweede verdieping; reparatie afvoer- en waterleidingsysteem en het repareren en deels vervangen van het elektrasysteem.

In gebouw 'Amor y Paz' wonen 25 kinderen van 12 tot 15 jaar, die reeds langere tijd bij de organisatie leven en de integratiefase succesvol hebben afgerond. Zij slapen met vier kinderen in een kleine slaapkamer met stapelbedden. Deze slaapkamers hebben allemaal een flinke opfrisbeurt nodig. Het gebouw telt daarnaast zeven natte ruimtes met een douche en toilet die opgeknapt zullen worden.

De werkzaamheden worden grotendeels uitgevoerd door de instructeurs van de diverse interne vakopleidingen (houtbewerking, metaalbewerking en elektrotechniek) en hun respectievelijke leerlingen. Waar nodig worden lokale vaklieden ingehuurd. De benodigde materialen worden ter plaatse aangeschaft om zodoende de lokale economie te ondersteunen en draagvlak te creëren bij de plaatselijke bevolking. Bas Wiersma, de onbezoldigd directeur van Homeless Child, begeleidt de uitvoering en zorgt voor de verantwoording van het project.

Werk in uitvoering

Een aantal jongens van de vakopleiding elektrotechniek heeft inmiddels uitleg gekregen over de plannen en is gestart met reparaties aan de verlichting. Ook is een aanvang gemaakt met het werk aan de ramen bij het opvanghuis Nueva Vida.

Team Colour4kids

Eind oktober vertrekken onze projectbegeleiders Hassan Taleï en Erik van Middendorp naar Honduras om gedurende een periode van pakweg 3 weken hulp te bieden bij de afronding van de renovatiewerkzaamheden en toe te zien op de juiste uitvoering van de projectactiviteiten en besteding van de beschikbaar gestelde gelden.

Ook worden in deze periode samen met de begeleiders en de kinderen en jongeren inspirerende muurschilderingen aangebracht en hopen we een uitgebreid programma aan educatieve, artistieke en sportieve activiteiten uit te kunnen voeren. We verwachten binnenkort uitsluitsel op de lopende fondsaanvragen voor dit projectonderdeel.

Voor de uitvoering van het educatieve en artistieke programma en het aanbrengen van de muurschilderingen is contact gezocht met Carin Steen; een Nederlandse kunstenares die al 17 jaar in Honduras woont en werkt vanuit haar atelier in  Copán Ruinas. Zij heeft enthousiast gereageerd op ons verzoek om deel te nemen in het project en aansluitend een voorstel gedaan voor het coördineren en aanbrengen van de muurschilderingen.

Veel informatie en foto's van haar werk zijn te vinden op de website www.carinsteen.com