Child and Family centrum Nepal ziet uit naar komst Colour4kids team

Het bouw en renovatiewerk bij het Child and Family centrum van de Nederlandse hulporganisatie Daniëlle Children’s Fund in de Nepalese hoofdstad Kathmandu vordert ondanks de onrustige politieke situatie gestaag. Het team van Colour4kids staat in de startblokken om vanaf 24 mei ter plaatse hulp te bieden bij de afronding van het renovatiewerk en de inrichting; het aanbrengen van muurschilderingen en het ondernemen van activiteiten met de kinderen.

Ondanks de onrustige politieke situatie lukt het de betrokkenen ter plaatse nog steeds om door te gaan met de renovatie van het Child and Familycentrum. De deadline voor de instelling van een nieuwe grondwet is zondag 27 mei 2012. De drie grote partijen die in de regering zitten hebben een voorstel geschreven en voorgelegd aan het parlement. Grootste issue is dat Nepal wordt opgedeeld in federale staten gebaseerd op ethniciteit / kaste. ,,Dit is een hele vreemde situatie'', legt Ine uit. ,,De kasten zijn 'officieel' afgeschaft en de ethnische groeperingen zijn verspreid over het hele land. Het is dan ook onmogelijk om op deze basis tot een indeling van federale staten te komen.'' De afgelopen weken zijn in Nepal steeds meer stakingen uitgebroken. Soms van kleine groeperingen, maar ook van invloedrijkere partijen, die allemaal zo hun eigen eisen hebben ten aanzien van de nieuwe grondwet en indeling van het land. ,,Ook is het iedere dag de vraag of het openbaar vervoer rijdt; of de winkels open zijn; of er een uitgaansverbod is en of er demonstraties en wegblokkades zijn'', vertelt Ine. ,,Alle scholen zijn tot en met 28 mei gesloten. En aangezien ons centrum ook onder het Ministerie van Onderwijs valt, is ons centrum dus ook verplicht dicht.''

Nieuwe speelkamer
De constructiewerkzaamheden t.b.v. de nieuwe speelkamer zijn nagenoeg afgerond. Het dak is vervaardigd met golfplaten. Drie transparante platen zorgen dat de ruimte voldoende natuurlijk licht binnenkrijgt. Tijdens een paar stormen de afgelopen dagen is gebleken dat het dak bestand is tegen zware windstoten en heel veel regen!
De zijmuren zijn dichtgemaakt met plaatmateriaal dat ten dele ook transparant is om te zorgen voor voldoende lichtinval. Ook zijn enkele hoge ramen geplaats voor voldoende frisse lucht in de ruimte.
De ijzeren kozijnen voor de entree naar de speelkamer zijn geplaatst en voorzien van schuiframen. De deuren naar de speelkamer en toilet zijn geplaatst en het dak is doorgetrokken tot over de waterput en het nieuwe toilet. Rond de waterput komt een metalen stellage waarop het podium komt.

Verfwerk
Inmiddels is men ook gestart met het verven van de speelruimte. Als basiskleur heeft het lokale team gekozen voor groen. De onderzijde van de muren worden voorzien van een donkerbruine afwasbare muurverf. Aangezien de kinderen vaak tegen de muren zitten en er in een onbewaakt momenten op tekenen of met speelgoedautootjes over rijden, is gekozen voor een donkere en sterke verf om te zorgen dat het langer netjes en schoon blijft. De bruine onderzijde krijgt een rode sierrand en daarboven bevinden zich witte vlakken voor het aanbrengen van muurschilderingen.
Zowel de eerste verdieping als de voorzijde en de entree hebben ook een kleurtje gekregen. Alles is flink opgeknapt en ziet er een stuk gezelliger uit!

Speeltuin
Op de muur aan de straatzijde is een constructie met platen bevestigd waardoor het  een goed omsloten binnenplaats is geworden met de nodige privacy. De platen worden voorzien van een grondlaag waarop schilderingen kunnen worden aangebracht. De muren rond de speelplaats hebben een vrolijke kleur groen gekregen en de pilaren zijn rood geschilderd. De speeltoestellen zijn voorzien van een nieuw laagje fris blauwe verf en als het in het budget past, komen er ook nog een nieuwe schommel en kleine glijbaan bij. Als laatste klus moet binnenkort de grond worden geëgaliseerd.

Colour4kids team
Het Colour4kidsteam bestaande uit Hetty Bosch en Marja van Middendorp staat in de starblokken om donderdag 24 mei naar Nepal af te reizen. Ruim 60 kilo aan verfmaterialen, benodigdheden voor de kinderactiviteiten en persoonlijke bagage zijn ingepakt. Beiden hebben veel zin om aan de slag te gaan met de inrichting, schilderingen en de kinderactiviteiten en zien uit naar een mooie samenwerking met Ine en de plaatselijke betrokkenen.