Een droom wordt werkelijkheid

Afgelopen week is begonnen met de uitbreiding van een basisschool in een achterstandswijk in Puerto Plata; de derde stad van de Dominicaanse Republiek met ruim 110.000 inwoners.

Aan dit project zit een bijzonder verhaal verbonden:

In 2014 maken we voor het kennis met Rosa, een inspirerende vrouw die ons 'het verhaal' over deze school verteld: 

,,De wijk Miramar waar de school staat, was tot voor kort een van de meest criminele wijken van de stad. Veel problemen met drugs, berovingen, grote werkloosheid en er heerste veel angst onder de straatarme bewoners. Toen in 2008 een moeder van een gezin met veel kinderen op straat werd vermoord, was de maat vol! Op initiatief van Rosa kwamen een aantal moeders bij elkaar om naar een oplossing te zoeken voor de problemen. Onderwijs was er niet in de wijk waardoor de kinderen overdag thuis zaten of op straat zwierven. Dit moest dan ook als eerste worden opgelost, vond de 'Club del Madras'. 

Na een aantal gesprekken met het stadsbestuur werd een leegstaand basketbalstadion aangeboden waar de moeders een school mochten beginnen. Huur hoefde niet betaald te worden, maar het opknappen, inrichten en de organisatie van het onderwijs moest men zelf maar zien te regelen. 

De moeders organiseerden een wijkbijeenkomst die massaal werd bezocht. Families boden hulp aan bij het opknappen en met kleine bijdragen van de families kon men bij bedrijfjes in de wijk tegen schappelijke prijzen de spullen aangeschaffen of laten maken. De hele buurt was er inmiddels van doordrongen dat dit de eerste stap uit de ellende kon betekenen. En de kinderen stonden te popelen om naar school te gaan.

In 2009 opende de school haar deuren en kon in drie voormalige kleedruimtes les worden gegeven. Al snel moest men overschakelen naar een ochtend en middag shift voor de onderbouw en bovenbouw voor de ruim 200 leerlingen!".

Tijdens ons eerste bezoek aan de school in 2014 vertelt Rosa wat 'haar droom' voor de toekomst is.

"Drie extra lokalen op de eerste verdieping van een ruimte grenzend aan de huidige lokalen om daarmee meer kinderen les te kunnen geven, maar ook om avondonderwijs voor volwassenen te organiseren. De ruimte onder de lokalen geschikt maken voor gezamenlijke activiteiten voor de kinderen, maaltijdverstrekking voor de armste kinderen en het organiseren van wijkavonden en buurtbijeenkomsten. Het enige wat hiervoor ontbreekt is het geld om de materialen te kopen. De arbeid en de bouwkennis wordt geleverd door de families en bedrijven uit de buurt!".

Na het verlaten van de school lopen we een rondje door de buurt. Iedereen kent Rosa en jong en oud begroeten haar hartelijk en met respect. Ze laat ons de plaatsen zien waar verbeteringen zichtbaar zijn, maar ook de schrijnende armoede en erbarmelijke krotten waar mensen overleven aan het randje van de samenleving. Dankzij de school en andere buurtinitiatieven is de buurt een stuk leefbaarder geworden. Criminaliteit is flink gedaald en de werkloosheid is verminderd doordat meer bedrijven en winkels in de wijk zijn gekomen.

Een geweldig voorbeeld van buurtparticipatie waar een overheid de oplossing niet kan of wil bieden. 

Bij ons afscheid in 2014 beloven we Rosa dat we haar droom meenemen naar huis!

De vraag is of wij 'het duwtje' kunnen zijn...de rest doen ze zelf...

Dat was 2014 ... deze week zijn we gestart met de bouw de drie extra klaslokalen en toiletruimte ... de financiering voor dit project is nog niet helemaal rond, maar we willen Rosa, de families in de wijk en de kinderen niet langer laten wachten!

Wij hopen dat met ingang van het nieuwe schooljaar alle kinderen uit de wijk een plekje op deze school kunnen krijgen  ... U ook!?!? 

Alle giften groot of klein zijn welkom en worden voor 100% besteed aan de aanschaf van bouwmaterialen en de inrichting ... bouw en andere werkzaamheden worden gratis uitgevoerd door de families en technici van de lokale bedrijven.

Doneren kan via onze website.